Nors šventės organizatoriai džiaugiasi augančių dalyvių skaičiumi, atvirauja, kad muziejų ateitis mūsų šalyje – miglota.

„Paskutiniai tyrimai rodo, kad muziejuose lankosi tik kas trečias žmogus. Aišku, labai norėtume, kad kiekvienas žmogus bent kartą gyvenime tai padarytų. Tiesa, tenka pastebėti, kad drąsiai su visuomene bendraujantys ir dialogus mezgantys muziejai dabar išgyvena renesansą – auga susidomėjimas jų veikla, tačiau ne visi muziejai noriai priima naujoves ir neretai nesupranta, koks svarbus yra ryšio su visuomene užmezgimas“, - pasakojo akciją organizuojančios Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) Lietuvos nacionalinio komiteto Valdybos pirmininkė Vaiva Lankelienė.

Pasak jos, į „Muziejų nakties“ renginius įtraukti visus Lietuvos muziejus vargu ar pavyktų, nes nėra aišku, kiek iš viso tokių įstaigų yra, o ir dalyvaujantieji akcijoje ne visuomet noriai laikosi taisyklių. V. Lankelienė pripažįsta, kad nors viena iš pagrindinių renginio idėjų yra atidaryti savo duris nemokamai, įkalbinti taip pasielgti – sunki užduotis.

Pasigenda bendradarbiavimo

„Kad ir kaip norėtume, negalime priversti priimti žmones be jokio papildomo uždarbio – nėra tokios taisyklės. Todėl muziejai patys renkasi, ar taikyti mokestį, ar ne. Mūsų idėja yra kviesti žmones muziejuose apsilankyti nemokamai, tačiau įsakinėti neturime teisės – reikia suprasti, kad muziejai įsileidžia lankytojus po darbo valandų. Todėl tiesiog džiaugiamės, kad daugėja naktį savo duris atveriančių įstaigų, kuriose specialiai rengiamos edukacinės programos. Daugelio muziejų finansinė situacija nėra gera, todėl jie stengiasi bent šiek tiek užsidirbti“, - kodėl dalyje muziejų mokestis už apsilankymą yra taikomas, pasakojo V. Lankelienė.

Ji tikino pastebėjusi, kad mokesčius linkę taikyti mažesni muziejai ir neslėpė besitikinti, kad laikui bėgant jų sąmoningumas išaugs ir bent vieną kartą metuose apie pinigus bus pamiršta.

Daug reiškia ir 1 Lt

Tačiau su idėja kartą per metus lankytojus įsileisti nemokamai nesutinka Kaune esančio Lietuvos sporto muziejaus edukacininkė Violeta. Norintieji patekti į šį muziejų šiandien turi sumokėti vieno lito mokestį.

„Mes gana sunkiai laikomės, tad ir vienas litas daug reiškia. Kiti muziejai šiandien taip pat taiko mokesčius, todėl nieko blogo čia nematau. Be to, jei jau žmogus neturi to lito, įleidžiame ir taip, tačiau dar nebuvo tokių, kurie atsisakytų sumokėti. Žmonės nelabai mėgsta eiti į muziejus, o mes turime metinį planą, kurį turime įvykdyti, ir reikia tai suprasti“, - pasakojo muziejaus atstovė.

Ji patikino, kad lietuviai tikrai nėra muziejų mėgėjai. Pagrindinė jų sulaukiama auditorija – moksleiviai.

Mokesčio nevengia

Prašyti lankytojų susimokėti už vizitą nusprendė ir Energetikos ir technikos muziejus, esantis Vilniuje. Šiandien lankytojams taikoma 50 proc. nuolaida bilietui, tad suaugęs į muziejų gali patekti už 5 litus.

Muziejaus infotaško kuratorė Edita Jusčiūtė pasakojo šioje vietoje problemos neįžvelgianti – muziejams buvo leista pasirinkti, ar taikyti mokestį, ar ne.

„Tai yra muziejų pasirinkimas, mes nusprendėme taip. Lankytojų pasipiktinimo nesulaukėme, priešingai – visi džiaugėsi, kad bilietas yra pigesnis. Muziejuje jau apsilankė apie 500 žmonių, o laukia dar naktinės pramogos“, - lietuvių aktyvumu džiaugėsi E. Jusčiūtė.

Pastebinti augantį populiarumą

Ji tikino pastebinti, kad susidomėjimas muziejaus veikla auga, žmonės pas juos dažnai apsilanko išgirdę atsiliepimus iš aplinkinių.

„Lankomumas ir susidomėjimas yra padidėjęs, žmonės domisi ne tik parodomis, bet ir organizuojamomis veiklomis – jie nori kur nors sudalyvauti, kažko išmokti. Nėra taip, kad lietuviai yra nekultūringi ir tik sėdi namuose“, - pasakojo trečius metus „Muziejų naktyje“ dalyvaujančio muziejaus atstovė.

Pasak jos, ne visi muziejai prie šios iniciatyvos prisijungia dėl to, kad jiems trūksta žmogiškųjų išteklių ir kartais jie galbūt negali pasiūlyti kažko įdomaus.

Tuo tarpu V. Lankelienė pasakojo pastebinti, kad kartais muziejams sudalyvauti „Muziejų nakties“ renginyje pritrūksta finansinių lėšų ir noro – nenorima ilginti savo darbo laiko, o tuo labiau – dirbti naktį.

„Tendencija rodo, kad muziejų daugėja, todėl labai tikiuosi, kad po poros metų tai bus masinis renginys“, - lūkesčiais dalijosi V. Lankelienė.