Lėktuvas rastas apie 700 metrų nuo paskutinės Švedijos oro stebėjimo radaro fiksuotos ieškomo orlaivio pozicijos gautos iš Švedijos Jungtinio gelbėjimo koordinavimo centro, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Orlaivis aptiktas jūros dugne, 124 metrų gylyje.

Rastą lėktuvą apžiūrėjus laivo „Kuršis“ povandeninio roboto video kamera, buvo nustatyta, kad lėktuvo borto numeris sutampa su ieškomo orlaivio borto numeriu.

Artimieji apie rastą lėktuvą informuoti.

Dingusių pilotų paieška tęsiama toliau.

„Lėktuve pilotų nebuvo, todėl ir tęsiama jų paieška“, - BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos atstovė Asta Galdikaitė.

Lėktuvo narai pasiekti negalės, sprendimo dėl iškėlimo nėra

Lietuvos karinių jūrų pajėgų vado padėjėjas kapitonas leitenantas Antanas Brencius taip pat patvirtino, kad rastas lėktuvas kol kas buvo apžiūrėtas tik iš išorės, nebuvo matyti, kad viduje būtų žmonių.

„Kol kas neturime informacijos apie lėktuvo būklę, kokioje jis padėtyje. Turime iš laivo „Kuršis“ gauti povandeniniu robotu filmuotą medžiagą ir ją analizuoti“, – teigė A. Brencius.

Jis tvirtino, kad narai bent kol kas neners apžiūrėti lėktuvo. „124 metrai narams yra per didelis gylis. Jei bus nuspręsta jį apžiūrėti atidžiau ar iškelti iš jūros dugno, tuomet turės būti pasitelkta speciali technika“, – teigė A. Brencius.

Jis patvirtino, kad lėktuvas rastas 700 metrų nuo tos vietos, kurios koordinates pranešė Švedijos Jungtinio gelbėjimo koordinavimo centras, nes Švedijos oro stebėjimo radarai paskutinieji užfiksavo ieškotą orlaivį, kai jis buvo 63 jūrmylės nuo Palangos kranto. Orientuojantis iš sausumos, tai teritorija tarp Palangos ir Liepojos.

Pirminė informacija buvo tokia, kad lėktuvas su Palangos oro uosto Skrydžių valdymo centru pirmą ir paskutinį kartą šeštadienį susisiekė, kai nuo kranto buvo už 97 jūrmylių.

„Laivo „Kuršis“ panaudojimas paieškos operacijoje davė rezultatų. Iki šiol ir lėktuvo, ir jo įgulos buvo iekoma jūros paviršiuje“, – teigė A. Brencius.

Jis tikino, kad pilotų paieška bus tęsiama toliau. Naktį paieškos rajonuose dirbs laivai „Šakiai“ ir „Kuršis, o trečiadienį paieškos rajonus žvalgys Lietuvos karinių pajėgu lėktuvas ir JAV lėktuvas „Herkules“, kuris yra atvykęs į karines pratybas.

Paklaustas, ar ieškoma gyvų žmonių, ar tik jų kūnų, A. Brencius teigė, jog nenori spekuliuoti versijomis. „Ieškosime žmonių. Žiūrėsime, kokie bus paieškos rezultatai“, – kalbėjo pašnekovas.