"C.Ashton turėtų grįžti ir pasiūlė nuvykti man, kaip pirmininkaujančios šalies atstovui. Dalyvausiu pokalbiuose tarp Vyriausybės ir opozicijos", - BNS trečiadienį sakė ministras.

L.Linkevičius sakė, kad konkretūs susitikimai dar derinami su C.Ashton vadovaujama ES išorės veiksmų tarnyba.

Ukrainoje jau kelias savaites vyksta masiniai protestai prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių. Demonstracijos prasidėjo, kai prezidentas per viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio pabaigoje atsisakė pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES.

L.Linkevičius anksčiau trečiadienį pasmerkė saugumo pajėgų veiksmus, kurie naktį nugriovė protestuotojų barikadas. Saugumo pajėgos trečiadienį taip pat nesėkmingai mėgino šturmuoti merijos pastatą, kur įsikūrę protestuotojai.

Pasak ministro, nakties įvykiai Kijevo Nepriklausomybės aikštėje "parodė sąmoningą Ukrainos valdžios pasirinkimą, nukreiptą prieš europinį kelią, o tai prieštarauja viešiems Ukrainos prezidento pareiškimams".

Ukrainos pareigūnai jėgą panaudojo nepaisant to, kad tuo metu Kijeve viešėjo C.Ashton ir JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland.

L.Linkevičiaus vertinimu, Ukrainos valdžia taip parodė ignoruojanti ES ir JAV atstovų, šiuo metu besilankančių Kijeve, raginimus nesiimti naujų žingsnių, kurie pablogintų padėtį.

"Ukrainos valdžia per trumpą laiką, ypač per pastarąją naktį, prarado daug pasitikėjimo ir jį gali pradėti atkurti tik laikydamasi europinių vertybių", - teigiama trečiadienį išplatintame ministro pareiškime.