„Gyvenimas parodė, kad Rytų partnerystė tebėra aktuali ir turi ateitį. Tai ne tik partnerių, bet ir mūsų – ES šalių – sėkmės arba nesėkmės ženklas. Todėl jau dabar turime planuoti kitą viršūnių susitikimą, projektuoti rezultatus. O šiandien labai svarbu įvykdyti tai, ką žadėjome Ukrainai ir Gruzijai, jei jos įvykdys reikiamas reformas ir „namų darbus“ – suteikti bevizį režimą“, – pranešime sakė L Linkevičius.

Ministras šeštadienį dalyvavo neformaliame ES užsienio reikalų ministrų ir Rytų partnerystės ministrų susitikime, kuriame aptartos Rytų partnerystės perspektyvos.

L.Linkevičius teigė, kad Rytų partnerės turi vykdyti reformas, tačiau atkreipė dėmesį, kad labai svarbu reaguoti į skleidžiamą dezinformaciją apie tas reformas.

„Įvertinant Lietuvos patirtį, ypatingą dėmesį siūlau skirti laisvosios prekybos sutarties įgyvendinimui. Taip pat labai svarbus informacinis darbas – partnerių Vyriausybių atsakomybė pateikti visuomenei visą informaciją apie reformų priežastis, rezultatus. Labai svarbu laiku reaguoti į skleidžiamą dezinformaciją, gandus, niekuo nepagrįstus kaltinimus“, – teigė L. Linkevičius.

ES ministrai taip pat susitiko su valstybių kandidačių – Albanijos, Juodkalnijos, Makedonijos, Serbijos, Turkijos – ministrais. Su jais aptarti kovos su terorizmu bei radikalėjimo prevencijos klausimai. Diskusijoje akcentuota, kad ypač svarbu kovoti su ideologinės radikalizacijos priežastimis, o prevencija radikalizacijai gali būti geresnis ES ir kandidačių bendradarbiavimas bei ES plėtra.