Lietuvos Užsienio reikalų ministerija praneša, kad susitikimo metu Jungtinės Karalystės ministras sakė, jog britai referendume išreiškė savo valią, ją reikia gerbti ir vykdyti, tačiau tai jokiu būdų nereiškia, jog Jungtinė Karalystė palieka Europą.

„Mes – europiečiai, daugybė britų gyvena Europoje, tad paliekame Europos Sąjungą, bet ne pačią Europą“, – kalbėjo B. Johnsonas.

L. Linkevičius pažymėjo, kad Lietuva sieks ir toliau išlaikyti ir draugiškus ir glaudžius dvišalius santykius su Jungtine Karalyste saugumo, gynybos, ekonomikos ir kitose srityse.

„Tikiuosi, kad šis mūsų bendradarbiavimas ir toliau bus stiprinimas. Džiaugiuosi, kad išgirdau naujojo Jungtinės Karalystės ministro norą išlaikyti Lietuvą, kaip partnerę ir kaip draugę, tiek arti, kiek tik įmanoma“, – sakė L. Linkevičius.

Lietuvos ministras atkreipė dėmesį į pastaruoju metu padažnėjusius išpuolius prieš Lietuvos piliečius Jungtinėje Karalystėje, ragino principingai kovoti su galimomis neapykantos apraiškomis. L. Linkevičius taip pat kėlė Lietuvos piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, ateities perspektyvų klausimą.

Jungtinės Karalystės ministras teigė, kad bet kokie neapykantos nusikaltimai bus vertinami labai rimtai ir stabdomi visomis priemonėmis. Anot B. Johnsono, lietuviai ir kitų šalių imigrantai yra svarbi ir gerbiama Jungtinės Karalystės visuomenės dalis.

B. Johnsono prosenelis yra kilęs iš Lietuvos, tad sulaukęs L. Linkevičiaus kvietimo apsilankyti savo protėvių žemėje, su džiaugsmu jį priėmė.

L. Linkevičius: pasitikėjimas globaliu ES vaidmeniu priklausys nuo konkrečių rezultatų užsienio politikoje

URT susitikimo metu svarstyti Turkijos, kovos prieš terorizmą, ES globalios užsienio ir saugumo politikos strategijos, Kinijos, Lotynų Amerikos ir migracijos klausimai. Ministrai susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

J. Kerry ES ministrus informavo apie vizito į Maskvą rezultatus ir patikino, kad bendradarbiaujant su Rusija nebeužtenka pasitikėjimo, o yra ir bus vertinami tik konkretūs Maskvos veiksmai. Valstybių narių užsienio reikalų ministrai pabrėžė, kad naujoje saugumo architektūroje transatlantinis bendradarbiavimas tampa labai svarbus sprendžiant įvairius užsienio politikos klausimus, ypač Sirijoje, Libijoje, ES Rytuose ar atgaivinant Artimųjų Rytų taikos procesą.

„Vienybės tarp valstybių narių ir stiprus transatlantinis ryšys yra pagrindiniai elementai, galintys padėti užtikrinti rezultatus užsienio politikos srityje“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras taip pat padėkojo JAV už aktyvų vaidmenį priimant sprendimus NATO viršūnių susitikime Varšuvoje ir pakvietė JAV dar glaudžiau veikti kartu su ES Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje ir taip sustiprinti Vakarų pozicijas bei užkirsti kelią teroristinių tinklų plitimui. Lietuvos ministras taip pat paragino skirti subalansuotą paramą partneriams visomis kryptimis – tiek Vakarų Balkanuose, tiek Rytų partneriams.

URT darbotvarkę pakoregavo įvykiai Nicoje ir Turkijoje. Susitikimo pradžioje ministrai tylos minute pagerbė aukas Nicoje. Pristatęs tragiškus penktadienio įvykius Nicoje aptariant kovos prieš terorizmą klausimą Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jean-Marc Ayrault paragino kolegas aktyviau įsitraukti į konfliktų sprendimą Afrikoje ir Sirijoje bei paprašė paramos Prancūzijos vykdomoms misijoms ir ES bei Jungtinių Tautų operacijoms Afrikoje. Tai leistų Prancūzijai skirti daugiau pajėgumų užtikrinant saugumą savo šalyje ir kovoje prieš terorizmą. Ministras ragino išplėsti ES operacijos Viduržemio jūroje „Sophia“ mandatą, ypač kovojant su ginklų prekyba. Visi ministrai išreiškė užuojautą Prancūzijos žmonėms.

Pietų metu aptardami įvykius Turkijoje, ES užsienio reikalų ministrai išreiškė paramą konstitucinei Turkijos valdžiai bei pasmerkė bandymą įvykdyti karinį perversmą, tačiau paragino šalies vadovus susilaikyti nuo represijų ir išsakė lūkesčius, kad Turkijoje būtų užtikrinti teisės viršenybės, demokratijos ir žodžio laisvės principai, žmogaus teisės ir pagrindinės laisvės bei kiekvieno teisė į nešališką teismą. Pažymėta, kad nerimą kelia Turkijoje prasidėjusi diskusija dėl mirties bausmės sugrąžinimo. L. Linkevičius teigė, kad mirties bausmės grąžinimas turėtų itin neigiamos įtakos Turkijos ir ES deryboms dėl narystės Bendrijoje. „Turkija yra ES kandidatė, viena svarbiausių ES partnerių, ir mirties bausmė yra nesuderinama su šiuo statusu“, – sakė ministras.

Ministrai apsikeitė nuomonėmis dėl ES globalios užsienio ir saugumo politikos strategijos turinio ir tolesnių žingsnių. „Dabartinėje situacijoje būtina išlaikyti ES vienybę ir solidarumą stiprinant ir įgyvendinant ES užsienio politikos darbotvarkę bei remtis Globalioje strategijoje numatytomis gairėmis“, – sakė L. Linkevičius.

URT posėdyje išplatintas komunikatas „Naujos ES strategijos Kinijos atžvilgiu elementai“, kuriame siūlomos gairės ES ir Kinijos santykiams ateinantiems penkeriems metams. Ministrai taip pat trumpai aptarė Lotynų Amerikos ir migracijos klausimus.