„Stengiamės atšviežinti kontaktus, kurie buvo, ir, jeigu reikia, sukurti tų kontaktų“, – žurnalistams Prezidentūroje sakė L.Linkevičius.

Pasak jo, Lietuva tikisi nuoseklios lyderystės iš Jungtinių Valstijų NATO kontekste: „Mes tikrai nematome prielaidų, kad JAV pozicija kaip nors dramatiškai ar revoliucingai keistųsi. Gali būti kokių nors korekcijų, bet iš esmės nepakeis.“

„Tikime, kad ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai JAV išliks kertine, strategine valstybe ir taip ir koncentruosime savo veiklą“, – kalbėjo L.Linkevičius, Užsienio reikalų ministerijai vadovaujantis nuo 2012 metų.

Dėl Rusijos grėsmės besibaiminančių Vidurio ir Rytų Europos šalių nerimą sustiprino priešrinkiminės D.Trumpo kalbos apie tai, kad jis priims sprendimą dėl Baltijos šalių gynybos priims tik įvertinęs, ar jos vykdo savo įsipareigojimus.

L.Linkevičius žadėjo, kad jį paskyrus ministru naujai kadencijai Lietuvos užsienio politika iš esmės nesikeis. Išliks svarbus NATO viršūnių susitikimo metu Varšuvoje priimtų sprendimų įgyvendinimas, stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EPBO) procesas, energetinio saugumo užtikrinimas.

Kalbėdamas apie santykius su kaimyninėmis valstybėmis, Lietuvos diplomatijos vadovas teigė, kad juos reikia stiprinti arba perkrauti.

Šalies santykiai su Lenkija yra geri, tai atsispindi dirbant energetinio saugumo ir krašto apsaugos klausimais, pridūrė L.Linkevičius. Kai kuriems Varšuvos politikams reikalaujant pasirūpinti Lietuvos lenkų švietimo padėtimi ir galimybe rašyti pavardes nelietuviškais rašmenimis, L.Linkevičius teigė, kad „yra įvairių niuansų“.

„Žinoma, yra įvairių niuansų. Kaip visada, yra galimybė, kai atsiverčia naujas puslapis naujai pažvelgti“, – sakė politikas.