Apie į Rusiją siunčiamą Lietuvos konsulą šeštadienį DELFI patvirtino užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė

Iš 28 laivo įgulos narių trys yra Lietuvos piliečiai, laivas, ministro žiniomis, šiuo metu yra plukdomas į Murmanską, o tai užtruks tam tikrą laiką, nes atstumas yra didelis, todėl Lietuvos konsulas vyksta į Murmanską, LRT radijui sakė užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

„Mes sieksime susitikti su piliečiais, kaip jau sakėme vakar, sieksime, kad būtų paleista ir įgula, ir laivas. Mes esame įsitikinę ir turime tam įrodymų, kad laivas žvejojo tarptautiniuose vandenyse. Rusija juose neturi jokios jurisdikcijos, ir tai, kad buvo įvykdytas laivo užgrobimas, mes laikome dideliu tarptautinės teisės pažeidimu. Na, prie tokių netikėtumų pastaruoju metu, deja, tenka priprasti, tačiau tai nereiškia, kad mes nustosime į juos reaguoti ir ginti savo piliečių teises ir mūsų įmonių turtą", - pabrėžė L. Linkevičius.

Artimiausiu metu, sakė užsienio reikalų ministras, bus kruopščiai surinkti įrodymai ir pridėti prie notos Rusijai. Anot L. Linkevičiaus, šių laikų navigacija ir laivyba turi labai daug techninių galimybių, ir palydovinė sistema labai tiksliai registruoja visų laivų buvimo vietą. Jo manymu, tai yra įrodymai, kad laivas buvo ne ekonominėje zonoje, o tarptautiniuose vandenyse.

Į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją dėl žvejybos laivo, plaukiojančio su Lietuvos valstybės vėliava, sulaikymo Barenco jūroje penktadienį buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Lietuvoje, kreiptasi į atitinkamas EK institucijas ir Europos žuvininkystės kontrolės agentūrą. 

DELFI primena, jog penktadienį pranešta, kad Rusija sulaikė Lietuvoje registruotai įmonei priklausantį laivą su 28 asmenų įgula, kurioje yra ir 3 Lietuvos piliečiai. Pasak Rusijos, laivas „Jūros vilkas“ užsiėmė neteisėta krabų žvejyba išskirtinai Rusijos ekonominiuose vandenyse. Tariamai laivas bandė sprukti, bet buvo sulaikytas ir nutemptas į Murmansko uostą tolesniam tyrimui.

Rusijos federalinio saugumo tarnyba (FST) skelbė, jog „Jūros Vilko“ kapitonas ne tik bandė bėgti, bet tai darė „ant denio laikydamas FST pasienio tarnybos inspektorių grupę“, todėl dėl bausmės „Jūros Vilko“ kapitonui spręs Murmansko teismas. 

Lietuvos teigimu, laivas žvejyba užsiėmė tarptautiniuose vandenyse. Tai įrodo palydovinės sistemos duomenys, todėl Rusijos pareigūnai neturėjo teisės imtis veiksmų.

Premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį komentuodamas susidariusią situaciją teigė, kad Lietuvoje registruoto žvejybinio laivo sulaikymas gali būti vertinamas kaip spaudimas Lietuvai dėl jos užsienio politikos Ukrainos klausimu.