Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos (URT) posėdyje Briuselyje pirmadienį dalyvavęs L.Linkevičius pabrėžė, kad bevizio režimo įvedimas šiuo metu yra pagrindinė tema ir Gruzijoje, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Esu įsitikinęs, kad Gruzija ir Ukraina atliko savo namų darbus, todėl tikimės, kad gruodžio 15 d. Europos Komisija pateiks pozityvią ataskaitą dėl abiejų šalių įsipareigojimų vykdymo, kas sudarytų sąlygas judėti link bevizio režimo 2016 m.", - sakė L.Linkevičius.
Dėl situacijos Moldovoje ministras sakė: „kalbant su Moldovos politikais tampa aišku, kad nepaisant trapios politinės situacijos, proeuropietiškos Vyriausybės sudarymas vis dar įmanomas“.

Kalbėdami apie ES santykius su Rytų partnerystės šalimis, ministrai sutarė, kad reikia siekti pritaikyti bendradarbiavimo sritis ir priemones pagal šalių interesus."

Darbotvarkėje taip pat dominavo kovos su terorizmu ir situacijos Libijoje temos.

Kalbėdami apie kovą su terorizmu ministrai aptarė ir sutarė, kad reikia toliau tęsti vasario 9 dieną URT sutartų ES priemonių įgyvendinimą bei akcentavo svarbą užtikrinant civilinės aviacijos saugumą, informacijos apsikeitimą tarp ES valstybių ir atitinkamų tarnybų, koordinaciją su arabų šalimis Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regionuose, teroristų finansavimo tinklų suardymą, ES išorės sienų saugumo užtikrinimą, kovą prieš propagandą.

Apibendrinant diskusijas pažymėta, kad būtina stiprinti strateginę komunikaciją – koordinuoti viešas žinias arabų kalba Europoje.

Lietuvos nuomone, siekiant apsaugoti europines vertybes, svarbu bendradarbiauti ir keistis informacija tarp valstybių narių, taip pat imtis prevencinių priemonių ir tinkamos komunikacijos. Lietuva įgyvendina visus sutartus ES išorės sienų kontrolės veiksmus.

ES ministrų pietų metu su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevliutu Čevosoglu apsikeista nuomonėmis dėl situacijos Sirijoje, Libijoje ir Irake, kalbėta apie Daesh keliamas grėsmes. L.Linkevičius atkreipė dėmesį, kad strateginis ryšys su Turkija yra kur kas platesnis nei bendradarbiavimas ES plėtros ir migracijos krizės kontekste.

Prieš URT posėdį Briuselyje įvyko ES ministrų susitikimas su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi, kurio metu apsikeista nuomonėmis dėl tolesnių ES ir Baltarusijos santykių perspektyvų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)