Sodriais žodžiais P. Gražulis homoseksualus išvadino antradienį, Seimui teikdamas Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus, kuriais siekia už „konstitucinių dorovinių vertybių niekinimą“ bei „visuomenės dorovei prieštaraujančių renginių, tokių kaip homoseksualų eitynės bei paradai, organizavimą“ taikyti pinigines baudas.

Liberalas Petras Auštrevičius per Vyriausybės valandą paklausė L. Linkevičiaus nuomonės apie „vertybinę darbotvarkę“, kurios ėmėsi Seimas. „Niekas negali paneigti, kad tikrai kuriamas tiek šalyje, tiek komentaruose aplink mus homofobiškas ir netolerancijos kupinas fonas. Ministre, ar neatsitiks taip, kad Lietuvai bus klijuojama visiškai netinkama etiketė?“ - teiravosi P. Auštrevičius

Užsienio reikalų ministras atsakė, jog smerkia P. Gražulio iniciatyvą, jau „garsinančią“ Lietuvą užsienyje.

„Apie jį (P. Gražulio pataisų klausimą – DELFI) jau diskutuojama ir kitur. Manau, su manimi sutiksit, kad Lietuva nėra homofobiška valstybė. Ir visi, kurie bando įrodyti priešingą situaciją, bando galbūt netgi pakenkti mūsų įvaizdžiui prieš pat pirmininkavimą ES, labai noriu tikėti, patys to galbūt nežinodami. Maža to, šis siūlymas piniginėmis baudomis bausti eitynių dalyvius – čia kitas klausimas. Tai galimai (...) prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijai. Čia galima paminėti susirinkimų teisę arba diskriminacijos draudimą. Yra ir kitų teisės aktų, kuriuos galima būtų paminėti. Kaip Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, pavyzdžiui. Arba netgi sutartį dėl ES veikimo“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Ministras apeliavo į Seimą, kad jis kuo greičiau apsvarstytų ir atmestų P. Gražulio pataisas.

„Aš tikiuosi, kad Seime atitinkami komitetai neatidėliodami, būtų toks pageidavimas – jeigu galima, išnagrinės situaciją. Labai noriu tikėti, kad tokio pobūdžio dokumentai šiame Seime nebus svarstomi. Žinoma, tai Seimo prerogatyva ir, aišku, Seimas tiktai tai nuspręs. Bet aš labai norėčiau tikėti, kad to nebus. Ir mes nesuteiksim pagrindo laikyti mus tokiais, kokiais mes nesame. Esu tuo įsitikinęs“, - pabrėžė L. Linkevičius.

DELFI primena, jog po pateikimo Seimas P. Gražulio pataisoms pritarė: 50 politikų pasisakė „už“, 10 balsavo „prieš“, o 14 susilaikė. Homofobišką įstatymą palaikė konservatoriai, „darbiečiai“, „tvarkiečiai“, „Drąsos kelio“ atstovai ir Lenkų rinkimų akcijos politikai.

Balsavimas dėl įstatymo priėmimo numatomas rudens sesijoje – pačiame Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai įkarštyje. Diplomatai tai vadina tragedija.

„Tai – tragedija, blogiau nebūna. Vien tai, kad tokia pataisa jau buvo svarstyta Lietuvos Seime, yra skandalinga. Lietuva niekada nenusiplaus homofobiškos šalies etiketės“, - DELFI sakė aukšto rango Lietuvos diplomatas Briuselyje.