Baltijos šalys nesuteikia jokio pagrindo abejoti savo įsipareigojimų vykdymu Aljansui. Neturime pagrindo abejoti, kad ir sąjungininkai vykdys savo įsipareigojimus Aljansui. O rinkimų kampanijoje buvo išsakyta labai daug įdomių minčių ir mes tikrai jų nekomentuojame“, – sakė L. Linkevičius interviu „Žinių radijui“ primindamas, kad Lietuva tarp NATO šalių pagal išlaidų gynybai didinimą užima pirmą vietą visame Aljanse.

Politinės partijos yra susitarusios 2 proc. Bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį gynybai pasiekti iki 2020 metų, tačiau neatmetama, kad tai pavyks padaryti ir dar greičiau – iki 2018 metų.

„Kiekviena šalis, jei iš tiesų rūpinasi savo saugumu ir tikisi sąjungininkų pagalbos – ir čia reikia pritarti visiems, kas taip bekalbėtų – pirmiausia, pati turi rodyti pasiryžimą ir tai įrodyti konkrečiais darbais, o ne tik pareiškimais“, – sakė L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovo D. Trumpo pareiškimai negąsdina.

„Turėtume atkreipti dėmesį, kad turime reikalų su Respublikonų partija, kuri turi gilias ilgametes tradicijas ir asmenybės čia daug ką lemia, tačiau priminsiu, kad rinkimų kampanija yra tas laikotarpis, į kurį žvelgiant yra sudėtinga daryti realias išvadas“, – sakė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministras nesitiki didelių posūkių JAV užsienio politikoje pasikeitus lyderiui.

„Kai šalis turi ilgametes tradicijas, Respublikonų ir Demokratų partijų politika tokiame kontekste yra prognozuojama, todėl nesitikiu kažkokių radikalių posūkių. Jų neturėtų būti, o niuansų visada yra, tačiau neabejoju – JAV buvo, yra ir tikrai liks svarbiausias strateginis Lietuvos partnerius ir sąjungininkas. Nuo jos stiprybės, lyderystės, tiesioginio dalyvavimo Europos reikaluose, ypač sprendžiant saugumo situaciją, priklausys ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos saugumas“, – sakė L. Linkevičius.

Respublikonų kandidatas JAV Prezidento rinkimuose D.Trumpas interviu „The New York Times“ iškėlė naujų klausimų dėl įsipareigojimo automatiškai ginti NATO sąjungininkes, jeigu jos būtų užpultos, sakydamas, kad jis pirma pasižiūrėtų į jų indėlį į Aljansą.

„Aš norėčiau, kad būtų galima tęsti egzistuojančius susitarimus,“ -sakė jis. Tačiau tik tokiu atveju, jei sąjungininkai nustotų naudotis tuo, ką D. Trampas vadino „Amerikos dosnumo era“, kuri valstybei nebėra įperkama.