„Smerkiu šį chuliganizmo aktą. Tikiuosi, kad bus atliktas tyrimas, o kaltieji surasti ir deramai nubausti. Labai apmaudu ir liūdna matyti tokį elgesį. Tikrasis patriotizmas turėtų pirmiausia sietis su pakantumu ir tolerancija, o Lietuva, ir ypač Vilnius, šimtmečiais garsėjo kaip tautų ir religijų laisvės vieta. Tai, kad mums visiems vienodai gėda dėl šio veiksmo, jau ir yra didelis žingsnis į priekį“, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai cituojamas L. Linkevičius.

Sekmadienį sostinėje Varšuvos ir Rusų gatves papuošė lentelės lenkų ir rusų kalbomis.

Sostinės meras: netoleruosime vandalizmo – draugiškumo ženklų Vilniuje atsiras dar daugiau

Sostinės savivaldybė praneša, kad vakar iškilmingai atidengta, o vėliau vandalų uždažyta Rusų gatvės puošybos lentelė rusų kalba buvo nuvalyta ir toliau simboliškai skelbia nuoširdų draugiškumą bei pagarbą daugiataučiame mieste. Vilniaus meras Remigijus Šimašius griežtai pasmerkė chuliganizmą ir žada tęsti tradicija tampančią akciją, kuri simbolizuoja šalių, miestų draugystę bei partnerystę.

„Vilnius yra ir bus draugiškas ir atviras miestas. Netoleruosime vandalizmo ir tautinės nesantaikos kurstymo, o draugiškumo ženklų Vilniuje atsiras dar daugiau,” – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Antradienį miesto meras planuoja susitikti su Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato laikinuoju vadovu Rolandu Kiškiu aptarti vandalizmo atvejį ir kitus miestui svarbius klausimus. Savivaldybės duomenimis, Vilniaus policija pradės ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl viešosios tvarkos pažeidimo, aiškinsis, ar teritorija buvo filmuojama vaizdo kamera.

Pirmoji gatvės puošybos lentelė Vilniuje su islandišku užrašu šiemet atsirado Islandijos gatvėje, vėliau angliškas gatvės puošybos elementas atidengtas Vašingtono skvere. Artimiausiu metu tokių gatves puošiančių ženklų atsiras ir kitose sostinės gatvėse, kurios kadaise buvo pavadintos pagal etninę kilmę ar religiją susitelkusių bendruomenių vardais – Totorių, Karaimų, Žydų ir kt. Tikimasi, kad ši draugiška akcija įkvėps vilniečius būti dar tolerantiškesniems, atviresniems ir parodyti daugiau pagarbos visiems įsikūrusiems mieste, kuris nuo seno garsėjo įvairių kultūrų dialogais.

Policija pradės ikiteisminį tyrimą

Vilniaus policija pirmadienį ruošiasi pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sekmadienį sugadintos lentelės rusų kalba.

Kaip BNS sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė, ruošiamasi pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Įtariamųjų policija kol kas neturi.

Taip pat yra aiškinamasi, ar teritorija, kurioje yra lentelė, buvo filmuojama.

Minint Europos kalbų dieną, Rusų gatvėje Vilniuje sekmadienį atidengta lentelė rusų kalba. Ji uždažyta ir sugadinta buvo per pusdienį. Chuliganizmą pasmerkė Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

Kaip BNS pirmadienį informavo Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, lentelė pirmadienį buvo nuvalyta.