Ministro vertinimu, „nėra normalu“, kad Baltarusijos atžvilgiu taikomos didesnės sankcijos nei Rusijos.

„Aš būčiau ne prieš, nematau problemų. O kodėl nėra sankcijų kitiems prezidentams, pavyzdžiui, Vladimirui Putinui?“, - BNS penktadienį sakė L.Linkevičius.

Pasak ministro, ES turi įvertinti, kad Baltarusija paleido politinius kalinius, nepripažino nuo Gruzijos atskilusių Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybės, Krymo aneksijos, neprisijungė prie Rusijos ekonominių sankcijų. L.Linkevičiaus teigimu, taip pat „sveikintini“ Baltarusijos prezidento vieši pareiškimai prieš Rusijos karinės bazės steigimą šalyje.

„Turi būti tam tikri žingsniai iš mūsų pusės, kad būtų motyvuojamas procesas palankia vaga ir kartu siekiama pokyčių“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Kartu jis pridūrė, kad būtina susilaikyti nuo „kraštutinių vertinimų - arba kad jau galima fiksuoti kažkokį proveržį arba kad išvis niekas nepasikeitė“.

Diplomatų teigimu, ES ketina atšaukti sankcijas Baltarusijos prezidentui ir kitiems režimo pareigūnams, jei prieš sekmadienio rinkimus valdžia paskutinę minutę nesiims jokių represinių priemonių.

Maždaug pusantro šimto „juodajame sąraše“ esančių pareigūnų numatoma atšaukti lėšų įšaldymą ir kelionių draudimą.

Sankcijos A.Lukašenkai dėl žmogaus teisių pažeidimų įvestos 2011 metais. Kai kurios kitos sankcijos galioja nuo 2004 metų.

Analitikai neabejoja, kad nuo 1994 metų šalį valdantis A.Lukašenka sekmadienį bus perrinktas dar vienai prezidento kadencijai.

Kalbėdamas su BNS, L.Linkevičius taip pat sakė, kad ES santykiai su Rusija priklauso nuo Maskvos elgesio, o Europa savo veiksmus turi glaudžiai koordinuoti su Jungtinėmis Valstijomis.

Tai jis sakė paklaustas apie Europos komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) ketvirtadienio vakarą išsakytas pastabas, kad ES turi siekti gerų santykių su Rusija ir nepasiduoti „Vašingtono diktatui“.

„Mums reikia gerų santykių su Rusija, bet neturime to daryti vertybių ir principų sąskaita. Būtų labai klaidinga įsivaizduoti, kad Europa turi kažką daryti, kad santykiai pagerėtų. Kamuolys visomis prasmėmis yra Rusijos pusėje ir tikrai Rusija turi parodyti pastangas ne tik žodžiu, bet ir rezultatus realybėje“, - sakė ministras.

„Dėl Amerikos, tikrai neįžiūriu jokio diktato nei iš vienos, nei iš kitos pusės. Proceso sėkmė santykius nustatant racionalia vaga įmanoma tik koordinuojant veiksmus. ES turi koordinuoti veiksmus su Jungtinėmis Valstijomis, nes mes vertybiškai labai panašiai vertiname situaciją ir mūsų tikslas tas pats. Čia neįžvelgčiau jokios konfrontacijos ar diktato pavojaus“, - pridūrė L.Linkevičius.

K.C.Junckeris ketvirtadienį pareiškė, kad Vakarų valstybės turi „tinkamai elgtis su Rusija“ ir bendrauti su ja kaip su lygia.

„Iš savo pokalbių su (Rusijos prezidentu Vladimiru) Putinu žinau, kad jis (nepriima) frazių, tokių kaip Baracko Obamos, kai jis pasakė, kad Rusija yra regioninė galybė. Ką tai reiškia? Taip su Rusija kalbėti negalima“, – J.-C.Junckeris sakė per spaudos konferenciją Vokietijos pietiniame Pasau mieste.

„Sakau atvirai – privalome su Rusija elgtis tinkamai“, – pabrėžė jis ir pridūrė, jog su „Rusija turi būti elgiamasi kaip su lygia“.

„Negalime leisti, kad mūsų ryšius su Rusija diktuotų Vašingtonas“, – sakė J.-C.Junckeris.