„Vykstame ne avansu suteikti paramą ir palaikymą, o pasiųsti žinią, kad Moldova Europai rūpi ir ko mes iš jų tikimės“, – BNS vizito išvakarėse sakė ministras.

Moldovoje viešėsiantis L. Linkevičius susitiks su šalies Seimo vadovu Andrianu Candu, premjeru Pavelu Filipu, užsienio reikalų ministru Andrejumi Galburu, su kuriais aptars vystomas reformas, Lietuvos paramą Moldovos eurointegracijos siekiams, vidaus politinę situaciją Moldovoje ir dvišalius santykius.

Ministras taip pat susitiks su Moldovos opozicijos atstovais.

„Bandysime susidaryti tikrą vaizdą, kokia ten situacija, kuri yra tikrai įtempta šiuo metu“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pasak jo, Moldova turi kuo greičiau susitarti su Tarptautiniu valiutos fondu dėl paramos atnaujinimo, priimti „ryžtingus sprendimus“, siekiant atkurti pasitikėjimą bankiniu sektoriumi.

Taip pat šalis turi toliau įgyvendinti kovos su korupcija reformas, teigė ministras.

„Jiems nepakanka tik įvardyti tų problemų, reikia, kad ir rezultatai būtų“, – sakė L. Linkevičius.

Jo teigimu, Moldovai taip pat reikia įgyvendinti reformas teisės ir energetikos sektoriuose. Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad šių metų žiniasklaidos laisvės indekse nukrito keliomis pozicijomis.

„Čia rodo ir demokratijos lygį šalyje bei visuomenės sveikatą“, – sakė L. Linkevičius.

„Jie patys lyg ir tą suvokia ir turi pasitvirtinę lyg ir veiksmų planą, bet mes turime pasakyti, kad tai iš tikrųjų turi būti realiai padaryta, nes kitu atveju sunku tikėtis realios Europos paramos“, – kalbėjo jis.

Po tūkstantinių gyventojų protestų Moldovoje sausį buvo paskirta nauja Vyriausybė. Politinė krizė Moldovoje, kuri yra viena skurdžiausių Europos valstybių, tuomet kilo dėl korupcijos skandalo, susijusio su daugiau nei milijardo JAV dolerių dingimu prieš 2014 metų lapkritį vykusius parlamento rinkimus.

Moldovoje pastaruoju metu vėl atsinaujina protestai.