Taip jis reagavo į Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) sprendimą iškviesti Lietuvos ambasadorių Andrių Puloką pasiaiškinti dėl, kaip teigiama ministerijos pranešime, įžeidžiančių prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymų.

„Mes irgi visada primename, kad tai yra mūsų kaimynas, kad mes ir prekiaujame, ir bendraujame su tuo kaimynu, ir partnerystė šiuo požiūriu yra svarbi. Tačiau yra tokie aspektai, kurie verti komentarų. Negalime į tai nekreipti dėmesio“, - BNS trečiadienio rytą sakė L. Linkevičius.

„Kiek man yra žinoma, tai prezidentė išsakė savo požiūrį dėl pastaruoju metu Rusijos rengiamų karinių pratybų, kur Baltarusija labai integruota, jos teritorija išnaudojama didelių pajėgumų dislokavimui“, - pridūrė jis ir pabrėžė Minsko „nenorą kalbėtis“ dėl Astrave statomos atominės elektrinės.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį vakare pranešė išsikvietusi Lietuvos ambasadorių pasiaiškinti „dėl Lietuvos vadovės lūpomis išsakytų kaltinimų, jog Baltarusija yra kelianti grėsmę Baltijos šalims ir Lenkijai“.

„Ypatingai buvo pažymėta, kad Lietuvos prezidentės leksika, tokia kaip „agresyvūs žaidimai“, yra įžeidžianti taikios politikos besilaikančiai Baltarusijai, kurios indėlis į regiono saugumą yra realus ir visuotinai pripažintas“, - rašoma pranešime.

Minskas taip pat pažymi, jog tokie pareiškimai skirti ne saugumo stiprinimui regione, o „siekiant padidinti savo žinomumą tarp NATO partnerių ir populiarumą tarp rinkėjų“.

„Labai keista, kad tokia retorika skamba iš tos šalies prezidentės, su kuria draugiški santykiai įtvirtinti jau daugiau nei prieš 20 metų pasirašyta ir galiojančia abiejų šalių Kaimynystės ir bendradarbiavimo sutartimi“, - teigė Baltarusijos URM.

Lietuvos diplomatas, anot pranešimo, paragintas atkreipti dėmesį, kad esminis minėtos sutarties žodis - gera kaimynystė: „Juk kaimynai, kaip žinoma, nesirenkami - juos duoda Dievas“.

Prieš išvykdama valstybinio vizito į Estiją prezidentė D. Grybauskaitė LRT radijui sakė, jog Baltijos šalis ir Lenkiją vienija bendra Rusijos ir Baltarusijos grėsmė.

„Ir, aišku, militarizacija, kurią matome Kaliningrade, ir Baltarusijos teritorijos naudojimas įvairiems eksperimentiniams ir agresyviems žaidimams, nukreiptiems prieš Vakarus“, - pirmadienį transliuotame interviu teigė šalies vadovė.