„Tai – ne simbolinė funkcija. Lietuvai patikėtas ypač svarbus vaidmuo, tad sieksime aktyviai prisidėti prie NATO ir Ukrainos santykių stiprinimo. Esu įsitikinęs, kad nepriklausoma, suvereni ir stabili Ukraina yra neatsiejamai susijusi su euroatlantinės erdvės saugumu“, – sakė konferencijoje dalyvavęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras pabrėžė, kad euroatlantinių vertybių – laisvės, demokratijos, nedalomo saugumo, bendradarbiavimo – stiprinimas Ukrainoje įgauna dar didesnę reikšmę, kai Ukraina patiria išorės agresiją.

Renginį atidarė laikinasis reikalų patikėtinis Ukrainoje Gvidas Kerušauskas ir Lenkijos ambasadoriaus Ukrainoje pavaduotojas Dariuszas Gorczynskis. Lenkijos atstovas G. Kerušauskui perdavė simbolinę NATO vėliavėlę.

Lietuvą šia proga pasveikinęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas sakė, kad Ukraina yra neatsiejama nuo NATO. Mus sieja bendros vertybės, Ukraina yra aiškiai apsisprendusi dėl šalies euroatlantinės integracijos, todėl dabar svarbu kaip įmanoma glaudžiau bendradarbiauti su NATO ir perimant NATO standartus stiprinti šalies saugumo ir gynybos sistemą.

Renginyje, subūrusiame daugiau nei 100 žmonių, taip pat dalyvavo Aukščiausiosios Rados nariai, NATO šalių ir partnerių ambasadoriai, Ukrainos užsienio reikalų ir gynybos ministerijų atstovai, NATO tematika besidominčių Ukrainos nevyriausybinių organizacijų vadovai, NATO ryšių biuro ir NATO informacijos ir dokumentacijos centro Kijeve vadovai.

Lietuvos ambasada Ukrainoje NATO kontaktinės ambasados Ukrainoje funkcijas vykdys iki 2016 m. gruodžio 1 d. Pagrindiniai šios veiklos uždaviniai – skleisti informaciją apie Aljanso veiklą ir vykdomą politiką, organizuoti šviečiamojo pobūdžio renginius, bendradarbiauti su vietos spauda, valdžios institucijomis ir nevyriausybinėmis organizacijomis. Lietuvos ambasada daugiausia dėmesio ketina skirti darbui su Ukrainos regionais.

2013-2014 m. Lietuva vykdė NATO kontaktinės ambasados funkcijas Švedijoje. Anksčiau šias funkcijas vykdė Lietuvos ambasados Gruzijoje, Moldovoje ir Baltarusijoje.