Lietuvos diplomatijos šefas taip pat neslepia nepalaikantis Vakarų šalyse paplitusios politikos „reikšti susirūpinimą“ dėl padėties Ukrainoje ir tuo apsiriboti.

„Jos gali būti įvairių rūšių. Pirmiausiai – tai vizų režimo apribojimas, patekimo į Šengeno erdvę. Ir taip pat – tam tikrų bankinių sąskaitų užšaldymai. (…) Taip pat gali būti svarstomas ginklų embargas“, - žurnalistams Briuselyje teigė L. Linkevičius.

Pasak jo, poveikio priemonės pirmiausiai turi būti taikomos tiems, kas sukūrė „nebaudžiamumo atmoseferą“.

L. Linkevičius pabrėžia, kad sankcijos būtų taikomos ne visai Ukrainai, o konkretiems asmenims. „Turime daugybę faktų. Grobimai, kankinimai, žudymai. Ir ši nebaudžiamumo atmosfera tebetvyro. Nė vienas asmuo nestojo prieš teisingumą, nė vienam nepritaikyta atsakomybė. Tai negali tęstis“, - sakė Lietuvos ministras.

Diplomatas taip pat metė tiesią užuominą apie daugelio Vakarų valstybių politiką, taikomą pastaruoju metu, kai Ukrainos atžvilgiu „reiškiamas susirūpinimas“, ir tuo diplomatinė pozicija apsiriboja.

„Jau pusšimtis žmonių nužudyta. Kiek dar žmonių reikia nužudyti, kad (…) būtų pasakyta kažkas daugiau, ne tik išreikštas susirūpinimas?“ - retoriškai klausė L. Linkevičius.

Jis pažymi, kad ES nenori atstumti Ukrainos, esą šalis Lietuvos pirmininkavimo metu netgi priartėjo prie ES.

„Jie artėja prie Europos. Deja, aš nekalbu apie Ukrainos vadovus. Aš kalbu apie ukrainiečius. (…) Jei bus priimtos sankcijos, jos neturi būti nutaikytos iš žmones, į tuos, kurie stovi Maidano aikštėje“, - tęsė L. Linkevičius.

Ministras neslepia, jog Rusijos įtaka dabartinei Ukrainos vadovybei yra didžiulė, ir Maskva galėtų prisidėti prie taikaus padėties Ukrainoje sureguliavimo. „Rusija gali suvaidinti kertinį vaidmenį. (…) Dabar mes kalbame apie tai, kad reikia sustabdyti kraujo praliejimą“, - sakė L. Linkevičius, pažymėdamas, kad dabar nekalbama apie sutarčių pasirašymą. Taip politikas tarsi priminė, kaip Kremlius priešinosi netgi teorinei galimybei, kad V. Janukovyčius Vilniuje pasirašys Ukrainos ir ES Asociacijos sutartį.

Paklaustas, ar atsakomybė dėl padėties Kijeve negula ir ant ES pečių, ministras to nė nebandė neigti. „Mes visi atsakingi – įskaitant ir ES. Žinoma“, - reziumavo L. Linkevičius.