Taip L. Linkevičius kalbėjo NATO valstybių narių užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje, praneša Užsienio reikalų ministerija.

„Aljansui vis didesnę grėsmę kelia ne tik agresyvūs Rusijos kariniai veiksmai, bet ir jos pastangos sukompromituoti demokratinę valstybių sąrangą. Tuo tikslu panaudojamas platus hibridinių priemonių spektras nuo dezinformacijos, politinės korupcijos iki kibernetinių išpuolių“, – sakė L. Linkevičius gruodžio 6 dieną vykusioje ministrų diskusijoje apie euroatlantinį saugumą ir santykius su Rusija.

Pasak jo, šių iššūkių akivaizdoje yra kaip niekada svarbi euroatlantinės bendrijos vienybė, pasirengimas ginti demokratijos, žmogaus teisių ir teisės viršenybės vertybes bei JAV lyderės vaidmuo.

Ministras pabrėžė, kad Lietuva yra pasirengusi glaudžiai dirbti su naująja JAV administracija saugumo ir gynybos, ekonomikos ir energetikos bei kitose aktualiose srityse.

„JAV įsitraukimas į regiono saugumo reikalus yra esminis Baltijos valstybių saugumo garantas, reikšmingai papildantis NATO pastangas kolektyvinės gynybos ir atgrasymo srityje“, – teigė L. Linkevičius.

Ministrai taip pat aptarė tolesnio dialogo su Rusija parametrus pagal NATO valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimo Varšuvoje sprendimus.

Anot L. Linkevičiaus, tokį dialogą NATO pirmiausia galėtų išnaudoti keldama rūpimus klausimus dėl tebesitęsiančios Rusijos agresijos prieš Ukrainą, destabilizuojančią jos karinę veiklą Aljanso kaimynystėje ir kituose regionuose. Be to, toks dialogas negali turėti neigiamo poveikio pastangoms sustiprinti pažeidžiamiausių NATO narių saugumą.

Gruodžio 6–7 d. vykstančiame susitikime ministrai paskelbė pareiškimą, kuriuo patvirtino daugiau kaip 40 pasiūlymų dėl glaudesnio NATO ir ES bendradarbiavimo pagal Varšuvoje liepos 8 d. priimtą bendrą abiejų organizacijų vadovų deklaraciją. Numatoma stiprinti NATO ir ES strateginę partnerystę kovos su hibridinėmis grėsmėmis, kibernetinio saugumo, bendrų pratybų, paramos partneriams bei kitose srityse.

Sesijoje, skirtoje stabilumo plėtrai, ministrai pritarė sąrašui rekomendacijų, kaip organizuoti ir užtikrinti paramą tvariai ir ilgalaikei NATO veiklai šioje srityje. Vyravo sutarimas, kad NATO turi prisidėti prie tarptautinės bendruomenės pastangų užkirsti kelią valstybių destabilizavimui kaimyniniuose regionuose ir kovoti su terorizmo grėsme.

L. Linkevičius pabrėžė solidarumo ir „360 laipsnių“ principo svarbą – NATO turi būti vienodai pasirengusi reaguoti į grėsmes iš rytų ir pietų.

Gruodžio 7 dieną surengtas NATO ir Ukrainos komisijos susitikimas užsienio reikalų ministrų lygiu, skirtas Minsko sprendimų įgyvendinimo eigai, reformų Ukrainoje pažangai bei tolesnei NATO ir Ukrainos partnerystės plėtotei aptarti.

Taip pat įvyko NATO ir kitų misijoje „Tvirta parama“ dalyvaujančių partnerių susitikimas, kuriame aptarta tolesnė veikla Afganistane, NATO ir Afganistano partnerystės raida bei parama šios šalies gynybos ir saugumo pajėgoms.