„Liūdnas rytas, per trumpiausią metų naktį tikėjomės kitokios baigties. Bet sprendimas yra toks, koks yra, jį reikia gerbti – rinkėjų aktyvumas buvo didelis, valia išreikšta aiškiai. Tad dabar mums reikia nedelsiant pradėti derybas dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES pagal 50-ąjį sutarties straipsnį“, – pabrėžė ministras.

Minėtas straipsnis numato, kad iš ES šalis teoriškai gali pasitraukti per dvejus metus, tačiau L. Linkevčiaus teigimu, Lietuva suinteresuota kuo anksčiau pradėti derybas ir pasiekti, kad Jungtinė Karalystė, kiek tai yra įmanoma, liktų artima partnerė.

„Premjeras Davidas Cameronas neketina likti lyderiu, bet jis išreiškė viltį, kad jo šalis liks aktyvi prekybos partnerė. O čia ir prasidės derybų subtilumai, koks bus tas išėjimas iš ES.

Mes suinteresuoti, kad Jungtinė Karalystė išliktų artima partnerė, ypač saugumo, laisvės, demokratijos įtvirtinimo srityse. Aišku, šiuo požiūriu susilpnės ES vaidmuo, bet visi likusieji turime padaryti išvadas, nelaukiant, kad kažkas įvyks. Europinis projektas turi tęstis“, – pabrėžė L. Linkevičius.

Jis neatmetė galimybės, kad toks referendumas gali tapti užkratu ir kitose euroskeptinių nuotaikų apimtose šalyse. Kaip atrodys, jei virusas gali užsikrėsti

„Tačiau tuo pat metu, mes turime sutelkti ES rėmėjus, ne tik tuos, kurie tikėjo šiuo projektu, bet ir vykdo proaktyvią politiką. Lietuva yra už stipria ES, kad ji liktu svarbiausiu politiniu, ekonominiu veikėju pasaulyje.

Tai neturi vykti kieno nors sąskaita ar ką nors užgožiant. Be to, dabar pareiškimai turėtų vienyti žmones, nes pastaruoju metu įvyko daug skaldymo. Pavyzdžiui, UKIP lyderis Nigelas Farage'as pasisakė, kad tai buvo padorių žmonių pergalė. Aš tikrai nemanau, kad kita pusė yra nepadori, tad manau, kad turime ieškoti būdų, kaip konsoliduoti, o ne dar labiau skaldyti“, – pabrėžė L. Linkevičius.