Ministras pakartotinai išreiškė Lietuvos paramą dviems iniciatyvoms: Prancūzijos ir Meksikos iniciatyvai dėl veto teisės nenaudojimo JT Saugumo Tarybai nagrinėjant nusikaltimus žmogiškumui ir Lichtenšteino pasiūlytam taip vadinamam Elgesio kodeksui dėl JT Saugumo Tarybos veiksmų nusikaltimų žmogiškumui, genocido ir karo nusikaltimų akivaizdoje, pagal kurį visos valstybės – ne tik JT Saugumo Tarybos narės – įsipareigoja imtis ryžtingų veiksmų ir nebalsuoti prieš pasiūlymus užkirsti kelią šiems nusikaltimams. L. Linkevičius prisiminė Lietuvos darbo JT Saugumo Taryboje patirtį, kai nuolatinėms JT Saugumo Tarybos narėms pasinaudojus veto teise nebuvo užkirstas kelias skerdynėms Sirijoje, nebuvo pripažintas Srebrenicos genocidas, taip pat nebuvo patraukti atsakomybėn kaltieji dėl Ukrainoje numušto keleivinio lėktuvo MH17.

„Tarptautinė bendruomenė privalo daryti viską, kad būtų užkirstas kelias masiniams nusikaltimams žmogiškumui ir apgintos tokių nusikaltimų aukos. Atsakingi už šiuos nusikaltimus turi būti patraukti atsakomybėn tam panaudojant Tarptautinį baudžiamąjį teismą ar kitus tarptautinius arba mišrius baudžiamuosius tribunolus. Nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių turima veto teisė yra ne privilegija, o didžiulė atsakomybė – atsakomybė ir pareiga apsaugoti žmones“, – sakė ministras.

Tą pačią dieną ministras dalyvavo Tarpininkavimo draugų grupės susitikime. Šiuolaikiniame pasaulyje, kur įsiliepsnoja vis daugiau konfliktų, konfliktų prevencija bei taikus jų sureguliavimas, tokiomis priemonėmis kaip tarpininkavimas, įgauna vis didesnę reikšmę. Renginyje L. Linkevičius pabrėžė išankstinio įspėjimo dėl konfliktų ir greito reagavimo svarbą. Pasak jo, tam reikia laiku gauti patikimą informaciją apie padėtį šalyse bei galimas grėsmes, užtikrinti glaudų valstybių, regioninių ir subregioninių organizacijų bendradarbiavimą su JT sekretoriatu bei tarpusavyje.

Konfliktų prevencijai ar taikiam sureguliavimui itin svarbus moterų bei religinių bendruomenių įsitraukimas visais lygiais, taip pat sėkmės istorijų apie sureguliuotus konfliktus sklaida. 2010 m. įkurtą Tarpininkavimo draugų grupę sudaro 7 tarptautinės organizacijos ir 52 valstybės, įskaitant Lietuvą. Šios grupės tikslas – skatinti įvairių lygių tarpininkavimą, kaip vieną svarbiausių konflikto sprendimo elementų.