„Tiesa ta, kad tokie konkursai, be abejo, yra politizuoti. Norėtųsi, kad gal būtų, kaip mes sakome, sportas visiškai atskirtas nuo politikos, arba šiuo atveju muzika, dainos konkursas, šou, – bet taip nebūna. (...) Klausimas, kaip tai vertinama, interpretuojama – galima pykti, priekaištauti, bet akivaizdu, kad „Eurovizijos“ rezultatai parodė pasaulio nuomonę, nusiteikimą, reakciją ne tik į atliekamas dainas, o ir į įvykius pasaulyje“, – sveikindamas Ukrainą su pergale interviu „Žinių radijui“ sakė L. Linkevičius.

Stokholme vykusį šių metų „Eurovizijos“ dainų konkursą laimėjo Ukrainos atstovė Džamala (Jamala), atlikusi dainą „1944-ieji“. Pagal taisykles, kitą konkursą rengia šalis, kurios atstovas iškovojo pergalę.

NATO ir Rusijos pokalbius vadina dviem monologais

NATO šalys turi išlikti nuoseklios pokalbiuose su Rusija, ko kol kas negalima pavadinti dialogu, nes ten nėra konstatuojamos abiejų pusių pozicijos, sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius artėjant Aljanso šalių diplomatijos vadovų susitikimui Briuselyje šį ketvirtadienį ir penktadienį.

„Kad mes neaštrinsime situacijos ir neieškosime įtampų – tai yra faktas. Labai tikiuosi, kad mes nuosekliai ir principingai elgsimės, tai yra labai svarbu. Bus nuoširdus pokalbis, diskutuosime apie situaciją, tikiuosi, kad padarysime išvadas iš pastarųjų laikų įvykių – vėlgi iš tos pačios Rusijos laikysenos ir veiksmų, nes jie tikrai nevienareikšmiški, kaip ir visada“, – sakė L. Linkevičius.

Linas Linkevičius

Pasak ministro, Lietuva neprieštarauja, kad būtų atvirų bendravimo kanalų su Rusija, bet įspėja, kad vieši susitikimai neturi tapti „dūmų uždanga“ netoleruotiniems veiksmams, tolesniam tarptautinės teisės pažeidimui.

„Kaip mes vertiname procesą, gal ir svarbu, bet ne mažiau svarbu, kaip tai vertina mūsų oponentai, kokias daro išvadas. O kaip stebime, tos išvados kai kada ne tokios, kokių norėtume, ir tie susitikimai vertinami ne kaip galimybė užmegzti konstruktyvų dialogą, o kaip kažką įrodyti, kad štai baigėsi vienpolis pasaulis arba kad žlugo izoliacijos politika“, – pastebi L. Linkevičius.

Ministro vertinimu, kol kas tarp NATO ir Rusijos nevyksta tikras dialogas.

„Yra du monologai, dialogas yra tada, kai randame bendrą kažkokią temą ir bent jau kažkoks vyksta procesas, paieška bendrų pozicijų. Dabar mes matome skirtingų pozicijų konstatavimą“, – sakė L. Linkevičius

Lietuvos diplomatijos vadovo vertinimu, rezultatai bus tik tada, jeigu NATO šalys išliks principingos ir nuoseklios.

„Jeigu pradėsime atsitraukinėti arba užmerksime akis į akivaizdžius tarptautinės teisės pažeidimus, jeigu toleruosime kai kuriuos faktus, kurie akivaizdžiai vyksta, ir manysime , kad tai yra tam tikras lankstumo požymis, tai mes klystame, nes tai ne lankstumo, o silpnumo požymis. Tai nesustabdys nuo agresyvių veiksmų, o dar labiau paskatins“, – įsitikinęs L. Linkevičius.

Po to, kai Rusija aneksavo Krymą, NATO buvo dvejiems metams sustabdžiusi dialogą, tačiau šiemet, balandžio 20 dieną, buvo vėl po pertraukos surengtas NATO – Rusijos tarybos posėdis.