Kita vertus, ES užsienio reikalų ministrai taip pat pažadėjo pagalbą Kijevui gauti finansinę paramą, jei bus suformuota nauja Vyriausybė, pasirengusi imtis reformų, teigė L. Linkevičius.

„Išvadose pabrėžta, kad ES operatyviai reaguos, jeigu situacija blogės. Žodis „sankcijos“ nevartojamas, bet duodama suprasti, kad ES neliks nuošalyje ir operatyviai reaguos į situaciją, jei ji blogės", - BNS telefonu iš Briuselio sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, ES ragina Ukrainą ištirti visus pranešimus apie žmonių dingimą ar kankinimus ir patraukti kaltuosius atsakomybėn.

„Netoleruosime nebaudžiamumo atmosferos, kuri šiuo metu, deja, šalyje yra“, - teigė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministro teigimu, ES palaikytų konstitucinę reformą, kuri sumažintų prezidento galias Vyriausybės naudai.

„Vyriausybės atnaujinimas ir konstitucinė reforma, kuri perskirstytų galias tarp prezidento ir Vyriausybės, laisvi ir demokratiniai prezidento rinkimai yra tas kelias, kuriuo galėtų eiti šalis. Jei nauja Vyriausybė būtų pasirengusi vykdyti reformas, tai atvertų kelią finansinei paramai. ES tęsia intensyvų dialogą su finansinėmis institucijomis, taip pat ir Tarptautiniu valiutos fondu“, - sakė L. Linkevičius.

Ukraina į politinę krizę pateko, kai prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsisakymas pasirašyti asociacijos su ES sutartį lapkritį sukėlė masinius protestus.

Anot L. Linkevičiaus, ES ministrai patvirtino suteiksiantys paramą Moldovai ir Gruzijai, kurios tokius susitarimus tikisi pasirašyti šiais metais. Moldovai ES taip pat žada netrukus suteikti bevizį režimą.

L. Linkevičius ketina vykti į Moldovą vasario pabaigoje.