Lietuvos diplomatijos vadovas pirmasis iš ES ir NATO šalių užsienio reikalų ministrų apsilankė Turkijoje po liepos 15 d. nepavykusio perversmo.

Ministras L. Linkevičius pareiškė užuojautą Turkijos žmonėms dėl nekaltų nepavykusio perversmo aukų. „Ryžtingai pasmerkėme nusikalstamus veiksmus bandant pakeisti demokratiškai išrinktą Turkijos valdžią, solidarizuojamės su Turkijos žmonėmis sunkių išbandymų metu ir džiaugiamės Turkijos visuomenės sutelktumu ginant savo demokratiją. Suvokiame, koks sudėtingas šis etapas Turkijos visuomenei po tokio didelio sukrėtimo. Suprantama, kad reikia ištirti šį nusikaltimą ir patraukti atsakomybėn tuos, kas jį įvykdė. Tikime, kad Turkija gerbs teisės viršenybės principą, tarptautinės teisės normas ir žmogaus teises, kaip ir yra įsipareigojusi“, – teigė ministras L. Linkevičius.

Aptariant ES ir Turkijos santykius, ministras L. Linkevičius pažymėjo, kad Turkija yra labai svarbi Europos Sąjungos partnerė, pagal prekybos apyvartą su Europos Sąjunga užimanti penktą vietą, sudariusi Muitų sąjungą su ES, svarbi sprendžiant aktualiausius tarptautinius iššūkius, tokius kaip migracija, terorizmas ir kiti.

Lietuva nuosekliai remia Turkijos europinės integracijos pastangas. „Lietuva pasisako už tai, kad derybos dėl narystės su Turkija būtų tęsiamos, atsižvelgiant į nustatytas sąlygas ir Turkijos pažangą vykdant reikiamas reformas“, – sakė ministras. Turkijos diplomatijos vadovas patikino, kad Turkija remia Lietuvos siekį tapti EBPO nare.

Lietuvos ir Turkijos užsienio reikalų ministrai konstatavo, kad NATO vadovų susitikime Varšuvoje priimti transatlantinės erdvės saugumo stiprinimui reikšmingi sprendimai turi būti nuosekliai įgyvendinami. Lietuva ir Turkija yra artimos NATO sąjungininkės, kurios toliau tęs darbą stiprinant viso Aljanso saugumą. Ministras L. Linkevičius pabrėžė, kad Lietuva gerai prisimena ir labai vertina Turkijos paramą Lietuvai siekiant narystės NATO, taip pat Turkijos indėlį stiprinant mūsų regiono saugumą, pavyzdžiui, Turkijos dalyvavimą NATO oro policijos misijoje Lietuvoje.

Susitikimų metu aptarta padidėjusi įtampa Ukrainoje, Krymo aneksija ir Krymo totorių teisės. „Turkija toliau nuosekliai laikosi savo pozicijos dėl Krymo aneksijos nepripažinimo“, – teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Vizito metu taip pat aptarti dvišaliai Lietuvos ir Turkijos santykiai, bendradarbiavimas ekonomikos ir kitose srityse. „Prieš 25 metus atkūrę diplomatinius santykius tarp mūsų šalių, šiuo metu galime džiaugtis puikiais dvišaliais santykiais, kurie yra pagrįsti pasitikėjimu, atvirumu ir glaudžiu politiniu dialogu, tvirtais ekonominiais ir žmogiškaisiais ryšiais“, – pabrėžė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Lietuvos Respublikos ir Turkijos Respublikos diplomatiniai santykiai atkurti 1991 m. rugsėjo 3 d.

1930 m. rugsėjo 17 d. pasirašyta Lietuvos ir Turkijos Draugingumo sutartis. Turkija niekada nepripažino 1940 m. Lietuvos okupacijos.