„Kas dieną gaunam labai prieštaringas žinias (dėl Ukrainos sprendimo - red.), mes prie to jau pripratom, nuosekliai laikomės primindami ukrainiečiams, kad mūsų pasiūlymai yra ant darbo stalo. Jeigu pasieks mus informacija kažkokia kitokia negu iki šiol, mes pasirengę operatyviai reaguot. Visi valstybių vadovai, užsienio reikalų ministrai yra Vilniuje, mes galime operatyviai spręsti pasikeitus situacijai", - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė L.Linkevičius.

"Jei nenuspręsim šiandien-ryt, irgi ne tragedija, aišku, bus žymiai sunkiau, laikas čia nėra mūsų sąjungininkas, aišku, ir spaudimas padidės iš oponuojančių pusių", - pastebėjo užsienio reikalų ministras.

Savo pasisakymuose jis taip pat pažymėjo, jog pastaruoju metu Ukraina priartėjo prie Europos. "Ir tai mes matom ne tik sociologiniuose tyrimuose, bet ir gatvėse Kijevo. Iš tikrųjų, žmonių balsas, kurio dešimtmetį nebuvo girdėt, vėl matome atgimstantį pilietinį aktyvumą", - sakė L.Linkevičius.

Kalbėdamas apie Rytų partnerystės viršūnių susitikimą jis pabrėžė, jog priimti sprendimai, nors susiję tik su vienu segmentu, Rytų partnerystės šalimis, bus svarbūs visai Europai.

Nevertina L. Graužinienės vizito į Kijevą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nevertina Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės kelionės į Kijevą.

"Aš nevertinu Seimo Pirmininkės vizitų, kelionių. Daugiau nelabai turiu ką pridurti šioje vietoje", - ketvirtadienį interviu "Žinių radijui" sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

L. Linkevičius teigė, vertinti Seimo pirmininkės veiklą yra ne jo kompetencija. Juo labiau, pasak užsienio reikalų ministro, jis nebuvo informuotas apie šį vizitą.

Kita vertus, L. Linkevičius sakė šio vizito nesureikšminantis.

"Tikrai ne tai užgožia, ne apie tai kalbama vakar ir šiandien. Iš tikrųjų, mes turime daug darbo, (...) galbūt kai kur ir diskutuojama ta tema, bet tuose pokalbiuose, kuriuose aš dalyvauju, apie tai nekalbama", - patikino politikas.

Lietuvos diplomatijos vadovas nevertino, jog galbūt šiuo vizitu sąmoningai siekiama atitraukti dėmesį nuo svarbių renginių.

"Nekuriu jokių teorijų kas čia ką nori daryti, aš tik sakau, kad šiomis dienomis tikrai yra daug darbo ir intensyviai vyksta procesai tiek užkulisiuose, tiek atviroje erdvėje, ir tikrai ne apie yra diskutuojama", - sakė L. Linkevičius, kurio ketvirtadienį laukia svarbus renginys. Lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje susitiks Europos Sąjungos (ES) ir Rytų partnerystės šalių vadovai. Tai bus svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginys.

Savo ruožtu Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį pareiškė, jog visi politikų vizitai į užsienį turėtų būti derinami su Užsienio reikalų ministerija (URM), primena ELTA.

"Žinote, aš galiu pasakyti, kad Seimo Pirmininkės vizitų klausimus svarsto Seimo valdyba, tik gal vieną argumentą turėčiau pasakyti, kad visi vizitai į užsienį yra derinami su Užsienio reikalų ministerija", - trečiadienio vakarą po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo sakė Ministras Pirmininkas.

Jis pakartojo, kad vizitai turi būti derinami su URM.

ELTA primena, kad Seimo Pirmininkė "darbietė" L. Graužinienė dalyvavo opozicijos mitinge. Dėl to į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją trečiadienį pasiaiškinti buvo iškviestas Lietuvos įgaliotasis ministras Marius Janukonis.

Vilniuje ketvirtadienį prasideda dvi dienas truksiantis Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikimas, kuriame tikimasi įtvirtinti glaudesnius ES santykius su posovietinėmis Rytų Europos šalimis.

Susitikimo išvakarėse didžiausias dėmesys sutelktas į Ukrainą. Šalies vyriausybė praeitą savaitę paskelbė stabdanti derybas dėl asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties, kurią ketinta Lietuvoje pasirašyta penktadienį.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ketina atvykti į Vilnių, tačiau tikina, kad sutartį pasirašytų tik užsitikrinęs ES finansinę paramą, kuri kompensuotų nuostolius dėl sumažėjusios prekybos su Rusija.

Panašius susitarimus su Moldova ir Gruzija Vilniuje ketinama parafuoti. Diplomatų teigimu, Vilniuje tikimasi ir ES žingsnių dėl bevizio režimo su Moldova.