„Dabar svarbiausias klausimas lieka suverenitetas. Matome, kaip viskas jautru, daug nepatvirtinos informacijos. Charkove pasibaigė pietinių, rytinių sričių atstovų suvažiavimas. Jame kokių nors radikalių rezoliucijų lyg ir nepriimta, bet akivaizdu, kad norima pasiimti dalį centrinės valdžios svertų į savo sritis. Dar nemažiau svarbu, kad jėgos struktūrų kontrolė būtų centralizuota“, - sakė ministras.

Jis teigė, kad didžiausios Europos valstybės skilimo grėsmė egzistuoja.

„Manau, kad tas (skilimo - BNS) pavojus tikrai yra. Jį pakursčius, tikrai yra realus pavojus. Todėl sakau, kad dabar svarbiausias klausimas - šalies suverenitetas, jo išsaugojimas“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Anot jo, nors kol kas radikalių pareiškimų negirdėti, separatistinių nuotaikų vis dėlto esama: „Tai kelia nerimą. Jeigu pavyks įveikti susiskaldymo tendenciją, ypač pavyks išlaikyti kontrolę Radai, kur dabar nauja dauguma susiformavusi ir kuri priima sprendimus, skiria pareigūnus, to, aišku, dar nepakanka, reikia užsitikrinti jėgos struktūrų - kariuomenės, milicijos, vidaus reikalų sistemos padalinių - kontrolę.“

Kita vertus, Lietuvos diplomatijos vadovas džiaugėsi, kad esama ir gerų tendencijų. Situacija Kijeve rodo, kad šalis grįžta į normalų, demokratinį gyvenimą.

„Žinome, kad Kijeve padėtis tikrai rami. Žmonės laisvai vaikšto tomis vietomis, kur buvo susirėmimai. Žinome, kad renkasi ir Maidane“, - pasakojo L. Linkevičius.

Jis pasveikino Ukrainos parlamentarų sprendimą į laisvę paleisti trejus metus kalintą buvusią premjerę Juliją Tymošenko.

„Tai, matyt, bus didelis pokytis vidiniame politiniame Ukrainos gyvenime“, - BNS tvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Jis teigė, kad šiuo metu Europos Sąjunga (ES) pasirengusi padėti Ukrainai siekti konsolidacijos. L. Linkevičius akcentavo, kad ES niekada nebuvo nusisukusi nuo Ukrainos, jai durys bendradarbiauti buvo atviros visuomet.

Ministras linkėjo ukrainiečiams skubiau suformuoti naują Vyriausybę, kuri imtųsi būtinų reformų. Tuomet, pasak jo, atsiras galimybė pritaikyti finansinės paramos mechanizmus. Mat šalis šiuo metu yra atsidūrusi ant bankroto slenksčio.

Pernai lapkritį Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui atsisakius pasirašyti asociacijos sutartį su ES, šalyje kilo protestų banga. Iš pradžių buvę taikūs protestai, peraugo į kruvinus susirėmimus.

Penktadienį Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad nuo susirėmimų pradžios žuvo 77 žmonės, per pusę tūkstančio buvo sužeisti.

Penktadienį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir trys opozicijos lyderiai susitarimą dėl pirmalaikių rinkimų, naujos Vyriausybės suformavimo, prezidento galių sumažinimo.