Ministras BNS sakė, kad Rytų Ukrainos gyventojai patiria sunkumus „dėl teroristų kaltės“, o parama juos gali pasiekti tik Ukrainai priimtinais būdais.

„Žmonėms tikrai reikalinga humanitarinė parama, nėra elektros, vandens, būtiniausių vartojimų prekių. Žmonės dėl teroristų kaltės yra atkirsti nuo normalaus gyvenimo ir jiems reikia padėti. Visa tai turi vykti griežtai suderinus su Ukrainos vyriausybe, tai turi būti tarptautinė misija, dalyvaujant Raudonajam Kryžiui“, - sakė ministras.

Taip L.Linkevičius komentavo Rusijos žiniasklaidos pranešimus, jog nuo Maskvos Rytų Ukrainos link pajudėjo 280 sunkvežimių su „humanitarine pagalba“. Vakarų lyderiai, įskaitant NATO generalinį sekretorių, Europos Komisijos pirmininką ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrą, šiomis dienomis perspėjo, kad Maskva gali pasinaudoti humanitarinės misijos pretekstu invazijai į Ukrainą.

Lietuvos užsienio reikalų ministro teigimu, pasitikėjimą pakerta ankstesni atvejai, kai iš Rusijos jau bandyta pasiųsti karinę techniką, prisidengiant humanitariniais tikslais.

„Mes jau turime patirtį, kad negalime pasitikėti jokiais Rusijos pareiškimais. Jeigu nudažyti 280 sunkvežimių tikrai veža humanitarinę paramą ir tikrai be karinės palydos, suderinus su Ukrainos valdžia, tai yra suprantamas dalykas. Bet niekada negali būti tikras, kas gali slypėti šalia. Atsimename, kaip buvo taip vadinamų taikdarių spalvomis perdažyti šarvuočiai, ir laukė pereiti sieną“, - BNS sakė ministras.

„Visa tai, kas vyksta Ukrainoje, turi vykti tik su Ukrainos žinia ir sutikimu. Jei nėra Ukrainos sutikimo, visa tai, kas vyksta, galima traktuoti kaip agresiją, kaip agresyvų aktą. Belieka laukti, kaip vystysis įvykiai. Kai žinosime daugiau detalių, galėsim vertinti tai, kas vyksta“, - pridūrė L.Linkevičius.