Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad per koalicijos narių ministrų susitikimą bus aptariami koalicijos nuveikti darbai ir ateities veiklos gairės.

Diskusijų dalyviai identifikuos ir aptars naujas priemones, kaip efektyviau kovoti su „Islamo valstybe“. Didžiausias dėmesys bus skiriamas strategijai, kaip tęsti kovą su grupuote Irake ir Sirijoje, stabilizuoti humanitarinę situaciją išvaduotose teritorijose ir konkrečioms globalios koalicijos veikloms Irake ir Sirijoje.

Lietuva apie įsitraukimą į šią koaliciją paskelbė pernai. Nuo šių metų pradžios šalis išsiuntė šešis karinius instruktorius į Iraką. Jie ten apmoko vietos pajėgas.

Artėjant koalicijos posėdžiui Vašingtone Lietuvos pareigūnai paskelbė, kad šalis yra pasirengusi svarstyti galimybes į Iraką siųsti daugiau Lietuvos instruktorių.

„Esant poreikiui, Lietuva, kaip koalicijos prieš ISIL narė bei JAV sąjungininkė, yra pasirengusi svarstyti savo indėlio didinimą“, – BNS sakė krašto apsaugos ministro atstovė Vita Ramanauskaitė, pavartodama alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Seimas yra leidęs į Iraką šiemet išsiųsti iki 30 Lietuvos karinių instruktorių.

„Islamo valstybė“ šiuo metu kontroliuoja dalį Sirijos ir Irako teritorijos, taip pat nedidelius rajonus Libijoje, Nigerijoje ir Afganistane. Ši grupuotė didžiąją dalį turimų teritorijų užėmė nuo 2011 metų, kai prasidėjo pilietinis karas Sirijoje.