„Jeigu yra bent viena užsienio politikos tema arba strateginiai tikslai, dėl kurių Vakarai ir Rusija sutaria, tai yra pirmiausiai kova su radikaliu islamu. Ir būtent tuo Rusija bando pasinaudoti labai aktyviai dalyvaudama konflikte Sirijoje. Kaip žinoma, tai yra strateginė Rusijos partnerė jau ilgus dešimtmečius, bet pastaruoju metu dėl ten dislokuotų karinių pajėgų, dėl ten esančios karinės technikos ir netgi karinio personalo, Rusija yra neatmetamas veikėjas tame konflikte“, – laidoje „Aktualioji valanda“ kalbėjo L. Kojala.

Kaip teigia specialistas, Rusija, suvokdama, kad yra įgijusi pakankamą įtaką ir pakankamus svertus Sirijoje, sieks savo tikslų įgyvendinimo. Pasak L. Kojalos, šiuo metu JAV prezidentas Barakas Obama yra priverstas susitikti su Putinu, nors Vašingtonas ir bando susitikimą pateikti kaip Putino iniciatyvą. Tačiau, anot analitiko, akivaizdu, kad Rusijos situacija gerėja dėl to, kad jai pavyko pasiekti savo strateginius tikslus.

„Akivaizdu, kad Putinas bando pavaizduoti savo gerąjį veidą. Akivaizdu, kad situacija Ukrainoje išlieka įtempta, bet pastaruoju metu susirėmimų mastas mažėjo. Be to Putinas kalba, kad reikalingos bendras frontas kovai su radikaliu islamu. <...> Yra tam tikrų požymių iš Rusijos <...>, kad tai yra šalis, su kuria galima tartis. Bet, jeigu su Rusija bus tariamasi, tai neabejotinai iš Rusijos pusės bus reikalaujama savo strateginių tikslų įgyvendinimo arba bent jau to, kas yra esminiai Rusijos tikslai – išlaikyti savo įtakos zoną ir užtikrinti, kad ji nebus paliesta Vakarų“, - teigė L. Kojala.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą galite išgirsti
www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/09/28/aktualioji-valanda/48771