Jis teigė, kad „Brexit“ gali sukelti šoką Didžiosios Britanijos ekonomikoje, dėl kurio su sunkumais pirmiausiai gali susidurti vietiniai gyventojai, įskaitant imigrantus.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas sakė, jog Didžiajai Britanijai pasitraukus iš ES naujai atvyksiantys žemos kvalifikacijos darbuotojai gali susidurti su naujomis kliūtimis imigruojant.

„Manau, kad sunerimti lietuviams Didžiojoje Britanijoje reikėtų vien todėl, kad svaras dabar yra žemumoje, kurioje dar nebuvo nuo 1985 metų. Vien ekonominė situacija jiems bus sudėtinga“, - BNS penktadienio rytą sakė L.Kojala.

„Tačiau bent jau kol kas abi referendumo stovyklos kalbėjo, kad tie imigrantai, kurie jau čia yra, iš esmės gali tikėtis to, kad jų statusas nesikeis, nes pagrindinis siekis yra apriboti būtent naujai atvykstančiųjų srautus ir juos kontroliuoti“, - teigė ekspertas.

„Aukštos kvalifikacijos, reikalingi darbo rinkai žmonės galbūt ir nesusidurs su problemomis imigruojant ateityje, o štai žemesnės kvalifikacijos darbuotojai, paprastesnius darbuos linkę dirbti žmonės gali jų turėti“, - pridūrė jis.

Pasak L.Kojalos būsimos intensyvios ES ir Didžiosios Britanijos derybos dėl išstojimo sąlygų gali sumažinti Bendrijos įdirbį sprendžiant saugumo ir migracijos krizes, o tai turėtų neigiamų pasekmių.

Jis teigė, kad „Brexit“ scenarijumi pasinaudos „visi Europos euroskeptikai“.

„Jie tuo tikrai pasinaudos. Nebūtinai referendumo būdu, bet artėjant rinkimams Prancūzijoje, Nyderlanduose, tai taps dideliu postūmiu toms jėgoms, kurių argumentų kalba yra labai panaši į „Brexit“ šalininkų kalbą“, - sakė politologas.

L.Kojala teigė, jog Europos vienybę bandanti suskaldyti Rusija taip pat turėtų būti patenkinta „matydama dezintegruojančią ir žengiančią į naują fazę Europą“.

Suskaičiavus rezultatus 370 iš 382 balsų skaičiavimų taškų matyti, kad už pasitraukimą iš ES balsavo 52 proc. britų, už pasilikimą - 48 procentai.