– Prisidedate prie Vilniaus Rusijos forumo organizavimo. Kam tokio forumo reikia?

– Tai svarbu, nes mes daug kalbame apie Rusiją, stebime procesus, tačiau tokiuose forumuose turime galimybę išgirsti žmones, kurie patys atvyksta iš Rusijos ir mato dalykus savo akimis, dalyvauja politiniame, žiniasklaidos formavimo ir kituose procesuose.

Todėl jų nuomonė labai svarbi ir įžvalgos, kuriomis jie pasidalija, tampa galimybe mums praplėsti savo akiratį apie šią valstybę. Juo labiau, kad artėja Rusijos prezidento rinkimai, kurie vyks jau kitais metais. Tai labai svarbus politinis procesas ir nuotaikų kaitos Rusijos visuomenėje taip pat tampa vis įdomesnės.

– Rusijos forumas Vilniuje vyksta jau ketvirtą kartą. Kokie pagrindiniai klausimai bus svarstomi šiame forume?

– Pirmasis klausimas yra Rusijos ir Vakarų valstybių, įskaitant ir Lietuvą, santykiai ir problemos, kurios aštrios ir neslūgsta nuo pat 2014 m., kai įsivyravo Ukrainos karas, tebesitęsiantis iki šiol. Daug dėmesio bus skiriama ir tokioms temoms kaip dezinformacijos kampanijos ir kitos problemos, tapatinamos su ta pačia Rusijos ir Vakarų santykių problematika, taip pat su Rusijos visuomene.

Visiems bus labai įdomu išgirsti Rusijos politikų, žurnalistų ir akademikų požiūrį į tai, kaip visuomenė vertina dabartinius Rusijos vidaus politikos procesus ir kaip tai gali atsispindėti artėjančiuose rinkimuose.

– Užsiminėte apie artėjančius Rusijos prezidento rinkimus. Šiandien vis dar iki galo nežinome, ar dabartinis prezidentas Vladimiras Putinas tikrai kandidatuos, o gal siūlys kitą asmenį. Kiek dėmesio šiame forume ketinama skirti artėjantiems prezidento rinkimams?

– Dėmesys tikrai bus didelis. Atvyksta daug opozicijos politikų, kurie turi dalyvavimo Rusijos prezidento rinkimuose patirties. Bus labai įdomu išgirsti, su kokiomis kliūtimis jie susiduria dabar. Gal yra progreso požymių, kurie leistų manyti, kad Rusija žengia kad ir lėtu, bet labiau demokratišku keliu.

Tai labai svarbu. Juo labiau, kad rinkimai Rusijoje nebus lengvi. Rusijos ekonominė situacija nėra pati geriausia. Svarbu, kaip tai vertina visuomenė, o visuomenės vertinimą mes galime išgirsti iš tų žmonių, kurie gyvena Rusijoje.

– Opozicijai Rusijoje niekaip nepavyksta gauti daugiau galių. Dažnai sakoma, kad pati opozicija yra labai susiskaldžiusi. Ar galima paaiškinti, kodėl taip yra?

– Be abejo, opozicija yra fragmentuota ir ta problema išlieka jau ilgą laiką. Bet tai lemia ir sisteminės problemos. Rusijoje labai sunku kalbėti apie realią opoziciją, jos galimybes veikti. Yra įvairių suvaržymų, kurios galioja ir organizacijoms, kurios nebūtinai turi tiesioginį politinį krūvį. Nekalbu jau apie politines partijas. Problemiškas ir priėjimas prie žiniasklaidos, gebėjimas pasiūlyti tam tikras idėjas.

Manau, kad ir pati opozicija turi atrasti savyje jėgų, noro ir vizijų, kaip Rusija galėtų vystytis, pateikiant alternatyvą dabartinei situacijai. Tai ne visada būdavo sėkmingai pateikiama. Taigi manau, kad problemos yra plačios ir teminės. Viena iš pridėtinių šio forumo verčių yra tai, kad, jam vykstant ne pirmą kartą, galime pabandyti užčiuopti tam tikras tendencijas – kur keičiasi situacija, ar ji gerėja, ar blogėja, kokios yra galimybės veikti politinėms organizacijoms ir kokios naujos kliūtys joms iškyla.

– Rusijos opozicijos atstovai reguliariai susitinka būtent Lietuvoje. Jūsų nuomone, ar tokios mūsų šalies iniciatyvos gali kaip nors koreguoti mūsų diplomatinius ryšius su Rusija? Gal tai gali įnešti tik dar daugiau įtampos?

– Nemanau, kad tai gali būti svarbus veiksnys. Rusijos ir Lietuvos santykių dinamiką daugeliu atvejų diktuoja platesnis Vakarų ir Rusijos santykių veiksnys. Ir mes žinome, kad Minsko susitarimas, skirtas Ukrainos konfliktui reguliuoti, taip pat kiti tarptautinės reikšmės procesai yra gerokai svarbesni nei šis susitikimas, kuriame dalyvauja tiesiog labai daug politikų, žurnalistų, akademikų.

Tai neformalus renginys, kuriame nesiekiama sukelti jokių politinių procesų, bet tiesiog aptarti tai, kas vyksta šioje šalyje. Panašių renginių yra daug. Svarbu, kad Lietuva išlieka tokių renginių epicentre. Šiuo atveju mes esame įdomūs ir Vakarams. Esame visiškai netoli Rusijos, turime tam tikros istorinės patirties su šia šalimi, todėl galime būti tie, kurie pateiks savo viziją ir nuomonę Vakarų valstybėms, kurios ieškos strategijų su Rusija ateityje.