Trečiadienį parlamento vadovė susitiko su Lietuvos viešinčiais respublikonų senatoriais Johnu McCainu, Johnu Barrasso, Johnu Hoevenu ir Ronu Johnsonu.

Parlamento vadovė padėkojo senatoriams už JAV paramą Baltijos valstybėms, Lenkijai ir visoms Rytų partnerystės šalims Rusijos agresijos akivaizdoje, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

„Rusijos agresija Ukrainoje sumažino saugumą visoje Europoje. Labai reikalinga ir toliau siųsti aiškią sąjungininkų žinią apie Rusijos daromus tarptautinės teisės pažeidimus ir apie tvirtą paramą regiono valstybėms. Šiame kontekste ypač svarbus tinkamas informacinis atkirtis Rusijos vykdomai plataus masto propagandai“, - pranešime spaudai teigė Seimo pirmininkė.

Pasak pranešimo, J. McCainas akcentavo, kad situacija sudėtinga ne tik Ukrainoje, bet grėsmių gali kilti ir Moldovai, o tarptautinė bendruomenė turėtų pasiųsti stiprią, bendrą žinią Rusijos vadovui Vladimirui Putinui.

Seimo Pirmininkė L. Graužinienė pažymėjo, kad Lietuva taip pat mato galimus pavojus Moldovai ir Gruzijai. „Turime drauge dirbti siekdami paremti Moldovą ir Gruziją, ypač artėjant asociacijos sutarties pasirašymui šią vasarą. Kitą mėnesį aš kartu su NB8 šalių parlamentų vadovais lankysiuosi Moldovoje, kur turėsime galimybę realiai įvertinti situaciją ir grėsmes vienai iš Rytų partnerystės šalių“, – sakė L. Graužinienė.

Per susitikimą Seimo Pirmininkė L. Graužinienė su JAV senatoriais aptarė ir energetinio saugumo klausimus.

„Tiek Lietuva, tiek kitos Europos Sąjungos valstybės yra priklausomos nuo Rusijos energijos importo. Todėl, manau, kad dideliais kiekiais ir konkurencinga kaina suskystintų gamtinių dujų eksportas iš JAV galėtų labai teigiamai veikti pokyčius Rytų Europoje. Gerbiamų senatorių norėčiau asmeniškai paprašyti paramos Jungtinėse Amerikos Valstijose, priimant sprendimus dėl suskystintų gamtinių dujų eksporto į Europą ir, žinoma, į Lietuvą“, – per susitikimą kalbėjo parlamento vadovė.

Seimo pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį dėl Rusijos veiksmų iš Lietuvos stringančio mėsos eksporto.

„Rusija draudimą įvežti mėsos gaminius naudoja kaip politinį įrankį Lietuvai ir visai Europai. Todėl tikimės, kad artimiausiu metu bus baigtos maisto saugos patikrinimo procedūros ir Jums padedant JAV leis iš Lietuvos eksportuoti mėsos produktus į Jungtines Amerikos Valstijas“, – pažymėjo L. Graužinienė.