Daugeliui „darbiečių“ L. Graužinienės pareiškimas, kad ji palieka partiją dėl neva jai pačiai prastai pasibaigusių Seimo rinkimų jos apygardoje Ukmergėje, atrodė daugiau nei keistas.

Rinkimai prastai baigėsi ne tik jai, bet ir visai Darbo partijai, kuri nesugebėjo peržengti būtinų 5 proc. rinkėjų balsų barjero.

„Nuoseklus mūsų pačių ėjimas į šį rezultatą“, – aiškino L. Graužinienė, paklausta, kodėl partija negavo 5 proc. daugiamandatėje apygardoje.

Ji taip pat prisipažino, kad Ukmergės vienmandatėje apygardoje pralaimėjo dėl to, kad per mažai bendravo su rinkėjais tiesiogiai: „Neturėjau galimybės aplankyti savo žmonių ir iš tiesų per tuos trejus metus pagrindinį dėmesį skyriau pagrindiniam savo darbui, kadangi darbas buvo tikrai įtemptas“.

Kiek vėliau L. Graužinienė pareiškė, kad pasibaigus dabartinio Seimo kadencijai, išvis kuriam laikui pasitrauks iš aktyvios politinės veiklos: „Artimiausiu metu aktyviai politikoje nedalyvausiu. Dabar aš nebūsiu jokioje partijoje, kol kas traukiuosi iš aktyvios politikos.“

Su partijos kolegomis nesitarė

Apie savo sprendimą palikti partiją L. Graužinienė su kolegomis „darbiečiais“ nesitarė. Pasak pirmadienį iš europarlamentaro Valentino Mazuronio partijos vadžias perėmusio Vytauto Gapšio, jis informaciją apie Seimo vadovės pasitraukimą išgirdęs iš žurnalistų.

„Nerandu jokio logiško paaiškinimo, kodėl ji taip pasielgė. Jei partija būtų patekusi į Seimą, o ji pati – ne, tuomet suprasčiau, kad sprendimas trauktis iš partijos būtų pagrįstas. O dabar juk visa partija pralaimėjo, išskyrus galbūt kelis partijos narius, kurie pateko į antrąjį rinkimų turą“, – kalbėjo V. Gapšys.

Kita vertus, jis neatmetė galimybės, kad, pasibaigus Seimo rinkimams, dalis Darbo partijos narių gali pasitraukti arba pereiti į kitas partijas.

„Tačiau šiuo metu turime tikrai labai daug darbų. Po antrojo rinkimų turo rinksimės į tarybą. Įvertinsime, kodėl mums taip prastai pavyko rinkimai. Po trijų mėnesių bus šaukiamas suvažiavimas, kuriame rinksime partijos pirmininką“, – sakė V. Gapšys.

Jis patikino, kad pats iš partijos niekur traukti neketina ir planuoja savo ateitį sieti su visuomenine veikla.

Greičiau meteoritas nukris ant Seimo

Tačiau ar po kurio laiko L. Graužinienė nesugrįš į politiką būdama kokios nors naujos partijos nare? Juk dar praėjusių metų žiemą girdėjosi kalbų, esą L. Graužinienė su V. Uspaskichu planuoja kurti naują partiją arba visuomeninį judėjimą.

Tačiau tuo abejoja ir V. Bukauskas, pažįstantis V. Uspaskichą nuo 1987 m., ir jo augintiniu vadinamas V. Gapšys. „Greičiau meteoritas nukris ant Seimo, nei Viktoras su Loreta sukurs kokią nors naują partiją. Kiek žinau, jis paniręs į psichologiją ir ši veikla jį tenkina“, – teigė V. Gapšys.

Be to, ir pats V. Uspaskichas šį pirmadienį nekaip atsiliepė apie buvusią bendražygę. Vertindamas jos pralaimėjimą vienmandatėje apygardoje Ukmergėje, V. Uspaskichas tai pavadino „nuosekliu jos darbu prieš save“.

„Kiekvienas jos pasirodymas buvo darbas prieš save. Mano patarimas jai ir buvo kažkada, kad pasirink Seimą, dirbk savo pareigose. Kam tau lįsti kitur, jeigu neturi sugebėjimų kalbėti su žiniasklaida ar viešai?“ – kalbėjo buvęs „darbiečių“ lyderis.

Nemano, kad partija skils

„Po tokių rinkimų rezultatų emocijos – ne pačios geriausios. Matyt, bus visokių sprendimų. Bet nemanau, kad partija skiltų. Reikia stiprinti kai kuriuos skyrius. Čia – jau partijos vidaus reikalai. Susitvarkysime“, – įsitikinęs Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Kęstutis Daukšys.

L. Graužinienės sprendimą trauktis iš partijos jis pavadino „emocionaliu“, bet patikino, kad partijoje bus tam tikrų pasikeitimų: „Kodėl Loreta taip negražiai pasielgė, išsiaiškinsime antradienį.“