„Norėtųsi, kad tų skandalų nebūtų. Sistema buvo priimta, kad valstybės finansavimas (skiriamas) partijoms pagal gautus rinkėjų balsus, kad būtų išvengiama kitų šaltinių ir įsipareigojimų vieniems ar kitiems verslo subjektams, kada jie remia, bet, kaip matome, tie procesai vyksta, kaip bebūtų gaila tai konstatuoti“, – trečiadienį Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

„Tada jau kyla klausimas, tas uždraudimas remti partijas juridiniams asmenims, kai jie oficialiai remdavo ir būdavo patikrinami, ir partija patikrinama, ir žiūrima, ar pinigai pateikti skaidriai, dabar nebeaišku, kas geriau – ar matyti ir atvirai leisti, ar pasilikti prie draudimų“, – svarstė L.Graužinienė.

Tačiau kartu ji sakė nesiūlanti grįžti prie iki 2012 metų buvusios tvarkos, kai aukoti partijoms oficialiai tai deklaruodami galėjo ir juridiniai asmenys. „Nesiūlyčiau dabar grįžti, nereikia dabar grįžti, dotacijos partijoms pagal rinkėjų balsus ne taip seniai įvestos, ir tikriausiai reikėtų dar tobulinti tą modelį, bet tokie atvejai akivaizdžiai demonstruoja, kad kažkas yra negerai toje sistemoje“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Prezidentė: partijų finansavimo iš verslo uždraudimas pasiteisino, o tuo abejojantys kelia klausimų

Partijų finansavimo iš juridinių asmenų uždraudimas pasiteisino, o tuo abejojantys asmenys „kelia labai daug klausimų“, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Manau, kad politinės sistemos skaidrinimo prasme (finansavimo uždraudimas) pasiteisino. Kaip kompensacija tuo metu politinėms partijos biudžete nacionaliniame buvo penkis kartus padidintas finansavimas, todėl kai kada pasigirstančios užuominos, kad galbūt kai kurios partijos, joms neužtenka ir jos priverstos galimai korumpuotis, atrodo labai blogai ir tokie politikai, kurie mėgina tas užuominas daryti, kelia labai daug klausimų“, - žurnalistams Prezidentūroje trečiadienį sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentės spaudos tarnyba BNS vėliau pridūrė, kad prezidentė tai vertina „kaip bandymus ieškoti korupcijos pateisinimų“.

Dalia Grybauskaitė, Klausas Iohannisas

Siekiant partijų veiklą padaryti skaidresnę, nuo 2012 metų sausio politinėms partijoms buvo uždrausta gauti finansinę paramą iš fizinių ir juridinių asmenų, tačiau skiriant valstybės dotaciją. Vėliau draudimas remti fiziniams asmenims sušvelnintas – leista tą daryti politinių kampanijų metu su tam tikrais apribojimais.

Praėjusią savaitę teisėsauga paskelbė tiria įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis tuometiniam Liberalų sąjūdžio vadovui Eligijui Masiuliui galėjo perduoti 106 tūkst. eurų kyšį. Teismas leido suimti R.Kurlianskį 20-čiai parų, jam pateikti įtarimai didelės vertės prekybos poveikiu ir stambaus masto papirkimu.

E.Masiulio namuose, darbo vietoje ir automobilyje buvo atliktos kratos, pasak prokuroro, rasta didelė suma pinigų, BNS šaltinių teigimu, jie buvo žymėti. Klausiamas, ar šioje byloje taikytas imitacinės veiklos modelis, generalinis prokuroras teigė negalįs atskleisti detalesnių duomenų, kad nebūtų pakenkta tyrimui. Anot jo, per ankstyvas klausimas yra ir apie galimus įtarimus pačiai partijai – Liberalų sąjūdžiui.

Įtarimų sulaukęs E.Masiulis pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio vadovo posto, atsisako Seimo nario mandato.