Penki parlamentarai sutiko dirbti komisijoje, iš kurios buvo pasitraukę, sulaukę pažado, kad Seimas grįš prie laikinosios tyrimo komisijos sudarymo Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui.

Trečiadienį įvykęs etikos sargų posėdis įrodė, jog stengtasi ne veltui: Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad Seimas turi grįžti prie V. Uspaskicho neliečiamybės ir kad nebereikės balsuoti dėl kitų metų biudžeto.

Nurodė sąlygas

Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje Mišrios grupės narys Povilas Urbšys prabilo, kad opozicijos atstovų sugrįžimo į komisiją sąlyga – V. Uspaskicho klausimo sugrąžinimas į Seimo darbotvarkę. Jis taip pat pareiškė, kad valdyboje buvo pranešta, jog V. uspaskicho klausimas bus siejamas su kitų metų biudžetu.

„Valdyboje buvo aiškiai pasakyta, kad biudžeto klausimas bus aiškiai siejamas su tuo klausimu dėl komisijos sudarymo“, - sakė P. Urbšys.

Ir, atrodo, kad opozicijos planas pasiteisino: trečiadienį Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad biudžetas buvo patvirtintas nepažeidus Seimo Statuto bei nutarė, kad Seimas gali grįžti prie komisijos sudarymo V. Uspaskicho neliečiamybei.

„Tai buvo mūsų sugrįžimo į komisiją sąlyga“, - sakė P. Urbšys.

Tiesa, toks sandėris papiktino „Drąsos kelio“ atstovą Povilą Gylį. Jo nuomone, Seimo pirmininkės sandėriai su opozicija Seimo narių neįpareigoja.

Kaip žinoma, V. Uspaskicho imunitetas šioje Seimo kadencijoje naikinamas jau antrą kartą. Neliečiamybę dėl juodosios buhalterijos bylos praradęs politikas šiuo metu figūruoja ikiteisminiame tyrime dėl teismo įžeidimo. Šįkart jį patį su keliais partijos kolegomis nuteisusius teisėjus V. Uspaskichas viešai išvadino nusikaltėliais.

Seime kilo pykčiai

DELFI primena, kad protestuodami dėl Seimo sprendimo nebesvarstyti laikinosios tyrimo komisijos sudarymo V. Uspaskicho imuniteto klausimu, penki opozicijos atstovai konservatorius Valentinas Stundys, jo kolega Stasys Šedbaras, tos pačios frakcijos narys Vytautas Juozapaitis, liberalė Dalia Teišerskytė ir Mišrios grupės narys P. Urbšys pasitraukė iš Etikos ir procedūrų komisijos.

Seimas tuomet pasirėmė ankstesniu Etikos ir procedūrų komisijos sprendimu, kad pirmuoju bandymu nesudarius laikinosios komisijos, V. Uspaskicho neliečiamybės klausimas laikomas baigtu. Taip nutiko dėl to, kad valdantieji dominuoja Etikos ir procedūrų komisijoje. Supykusi dėl tokio sprendimo opozicija paliko Seimo posėdžių salę.

Tačiau antradienį Seimo pirmininkė, „darbietė“ L. Graužinienė iš Etikos ir procedūrų komisijos pasitraukusius opozicijos atstovus pakvietė susitikti. Po susitikimo buvo paskelbta, kad penki parlamentarai grįš dirbti į komisiją, o V. Uspaskicho klausimas grįš į darbotvarkę.

Gali būti, kad opozicijos atstovų grįžimu L. Graužinienė buvo suinteresuota ir dėl konservatoriaus Jurgio Razmos skundo Etikos ir procedūrų komisijai. Kaip žinoma, konservatoriai prašė L. Graužinienės stabdyti 2014 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo perdavimą pasirašyti prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Konservatoriai manė, kad kitų metų biudžetas buvo priimtas pažeidžiant procedūras. J. Razma pasiūlė, kad Finansų ministerijai būtų suteikta teisė planą viršijančias valstybės biudžeto pajamas kas ketvirtį pervesti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai daliniam pensijų kompensavimui. Konservatorių nuomone, šiam pasiūlymui turėjo būti taikomas paprastosios Seimo narių balsų daugumos reikalavimas. Už J. Razmos pasiūlymą balsavo 60 Seimo narių, 4 – prieš, susilaikė 20.