„Premjeras, matyt, turėjo argumentų tai kalbėdamas, nes vis dėlto premjero pasakytas žodis yra sveriamas ir reikia pirmiausia panagrinėti, kas yra pučas. Pučas yra perversmas, tai paprastai nevyksta be jo dalyvių. Yra išoriniai dalyviai ir vidiniai dalyviai. Kitaip perversmo nepadarysi. Galbūt premjeras norėjo nusiųsti kažkam žinią, kad jis supranta, kas ten vyko arba vyksta. Tai aš pažiūrėčiau į tai rimtai, nes premjero labai stiprus panaudotas žodis verčia susimąstyti“, – interviu Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

Ji teigė blogai vertinanti įtampą tarp prezidentės ir Vyriausybės vadovo, pasak L.Graužinienės, „taip neturi būti“.

„Reikia visada ieškoti dialogo, ir premjeras viešai posėdžių salėje pasakė, atsakydamas į opozicijos klausimus, kad jis pasirengęs bet kada nuvykti pas prezidentę, jei ji jį pakvies“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Klausiama, ar nenori imtis tarpininkavimo ir abiejų pusių taikytojos vaidmens, L.Graužinienė teigė, kad svarbiausi strateginiai klausimai sprendžiami įprastai. O kiek gilus konfliktas tarp D.Grybauskaitės ir A.Butkevičiaus, jai nėra žinoma.

„Aš bendrauju tiek su prezidente, tiek su premjeru, mes stengiamės spręsti kilusius klausimus. Ta situacija yra tikai netinkama ir, manau, abi pusės supras, kad nereikia įsiūbuoti valstybės laivo taip, kad paskui to siūbavimo negalėtum sustabdyti po rinkimų“, – sakė L.Graužinienė.

„Nežinau, kiek gilus konfliktas, per M.Mažvydo bibliotekos atidarymą prezidentė kalbėjosi ir su manim, ir su premjeru“, – pridūrė Seimo vadovė.

Premjeras A.Butkevičius pirmadienį pareiškė, kad žiemą jam atostogaujant Karibuose prieš jį rengtas „pučistinis“ perversmas.

Tai jis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ teigė paprašytas konkrečiai pasakyti, kas vyksta tarp jo ir Prezidentūros.

„Kada aš atostogavau sausio mėnesio pabaigoje, suprantu, kad buvo organizuojamas „pučistinis“ perversmas. Dėl to, kad tam tikri STT darbuotojai mano atostogų metu atsiuntė pakvietimą atvykti į STT, į apklausą kaip liudininkui, bet tai buvo ištransliuota, liudininkas vos ne paverstas nusikaltėliu. Po to pasirodė, kad visa tai yra tik burbulas, viskas buvo nutraukta, bet viešoje erdvėje buvo išplatinta labai skaudžiai. Šiuo metu aš esu Generalinėje prokuratūroje pripažintas kaip nukentėjęs, bet kažkodėl viešoje erdvėje apie tai nekalba. Tikiuosi, kad ta byla pasibaigs sėkmingai, nors yra tiriama labai labai ilgai“, – sakė premjeras.

Jis sakė dabar negalįs atskleisti, kas tą perversmą organizavo, nes vyksta ikiteisminis tyrimas.

Žiemą grįžęs iš atostogų premjeras kaip liudytojas apklaustas ikiteisminiame tyrime dėl galbūt daryto poveikio priimant Vyriausybės nutarimą, naikinantį kurortų apsaugos zonas. Šis Vyriausybės nutarimo pakeitimas galėjo būti naudingas teismo procese dėl Druskininkų centre ant ežero kranto statomo prabangaus gyvenamojo namo, praminto Vijūnėlės dvaru.

Prokuratūra buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galbūt daryto poveikio priimant šį Vyriausybės nutarimą, tačiau ikiteisminis tyrimas nutrauktas, negavus duomenų, kad padarytas nusikaltimas.

Prokuratūros sprendime nutraukti ikiteisminį tyrimą, kuris pateko žiniasklaidai, pateikiamos Druskininkų mero Ričardo Malinausko pokalbių išklotinės su Vyriausybės nariais, kanceliarijos darbuotojais. Dėl stenogramų paviešinimo teisėtumo Generalinė prokuratūra pradėjo atskirą tyrimą. Jame ministras pirmininkas A.Butkevičius pripažintas nukentėjusiuoju.