„Mūsų visuomenė dar nėra pribrendusi tokiam veiksmui“, - Žinių radijui trečiadienį sakė parlamento vadovė.

Pasak L. Graužinienės, tokius sprendimus bus galima priimti, kai subręs tolerantiškesnė nauja karta.

„Manau, kad ir mūsų garbūs senjorai, kurie nesupranta šitų dalykų, verti pagarbos, ir nemanau, kad dėl to reikia erzinti mūsų visuomenę“, - kalbėjo Seimo pirmininkė, atstovaujanti Darbo partijai.

Lietuvoje atgarsio sulaukė antradienį paskelbtas Europos Žmogaus Teisių Teismo išaiškinimas, kad Italija pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją, nesuteikdama jokio teisinio pripažinimo tos pačios lyties asmenų poroms.

L.Graužinienė sakė mananti, kad teismų sprendimai „neturi būti prievartine forma taikomos valstybėse, kurios yra nepasiruošę“.

Įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę siūlo grupė socialdemokratų ir liberalų, tačiau apžvalgininkai prognozuoja, kad tokia iniciatyva nesulauks daugumos paramos Seime.

Skulptūros nuo Žaliojo tilto nukeltos turėjo būti jau seniai

Seimo Pirmininkė teigiamai vertina skulptūrų sostinėje nuo Žaliojo tilto nukėlimą.

„Jau seniai reikėjo jas nukelti. Labai neryžtingai ir ilgai buvo tai daroma, o visas procesas tiek atsibodo internete, kad net žmonės skambino ir sakė „na, jūs greičiau nuimkite, nes mums jau nusibodo skaityti apie tą pačią temą. Tad aš manau Šimašius (Vilniaus meras Remigijus Šimašius, -ELTA.) išnaudojo visas viešųjų ryšių galimybes, kiek ten bebuvo galima iš to išspausti, bet, kiek suprantu, jau net šiek tiek perlenkė“, – trečiadienio rytą interviu „Žinių radijui“ sakė parlamento vadovė.

Pasak politikės, kur dėti nukeltas skulptūras – ne jai, Seimo Pirmininkei, adresuotas klausimas, o kas turėtų atsirasti jų vietoje, turi nuspręsti Vilniaus visuomenė.

„Aš manau, kad mūsų menininkai tikrai turėtų ką pasiūlyti ir mes galėtume tikrai papuošti tą tiltą, nes jis yra vienas iš tų, kurį lanko ir užsienio turistai, ir tiesiog naudojasi gyventojai“, – sakė L. Graužinienė.

ELTA primena, kad nuo Žaliojo tilto sostinėje nukeltos likusios keturios skulptūros, kurių avarinė būklė kėlė pavojų praeiviams ir tiltu važiuojančioms transporto priemonėms.

Sutikimą nukelti 4 skulptūrų grupes, kurioms jau per 60 metų, Vilniaus savivaldybei yra davęs Kultūros paveldo departamentas. Naujausias Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkų atliktas skulptūrų ant Žaliojo tilto būklės įvertinimas parodė, kad atskiros skulptūrų dalys yra nestabilios, jų būklė kritinė.

Darbai, anot savivaldybės, vyko sklandžiai, kaip ir planuota. Visos keturios skulptūrų grupės, kurių kiekviena sveria nuo 3 iki 5 tonų, vilkiku buvo išvežtos saugoti į vieną iš Savivaldybei priklausančių UAB „Grinda“ aikštelių. Specialiais plieniniais rėmais sutvirtintos skulptūros laikinai yra uždengtos juoda polietileno plėvele, kad būtų apsaugotos nuo atmosferinių kritulių ir kitokių pažeidimų. Teritorija, kurioje šiuo metu stovi skulptūros, yra visą parą saugoma ir stebima vaizdo kameromis.

Teigta, kad skulptūrų nukėlimo darbai kainavo apie 38 tūkst. eurų.