„Jeigu žiūrėtume gryna teisine kalba, tai iš esmės turbūt priimtas (...) teisinis sprendimas, bet man, kaip piliečiui, tas teisinis sprendimas nėra priimtinas, nes aš galvoju kitaip. Bet ar galėjo teisėjas pasielgti ir priimti kitokį sprendimą – čia jau turėtų atsakyti teisininkų bendruomenė, nes teisė ir mūsų moraliniai įsitikinimai kartais prasilenkia, (...) kartais teisės aktuose ne viskas būna sureglamentuota ar surašyta taip, kaip mums norisi ar atrodo“, – trečiadienio rytą interviu „Žinių radijui“ sakė parlamento vadovė.

Pasak L. Graužinienės, teisėjai, kaip ir kiti pareigūnai, turi galvoti plačiau, o ne vien tik apie įstatymo raidę, bet vis tiek vadovautis įstatymais. Tačiau, kaip šie įstatymai bus pritaikyti, anot Seimo vadovės, yra jau kitas klausimas.

„Tikrai nenorėčiau eiti į gilesnę teisinę diskusiją, nes čia yra teisininkų diskusijos objektas, bet, kaip žmogui, man tai tikrai buvo skausminga išgirsti ir man tikrai yra nepriimtina“, – kalbėjo L. Graužinienė.

Vilniaus apygardos teismas praėjusį ketvirtadienį išteisino buvusius Lietuvos OMON vadovus B. Makutynovičių ir V. Razvodovą, kurie už akių buvo kaltinami nusikaltimais žmoniškumui, primena ELTA.

Anot teismo, kaltinimai buvusiems OMON karininkams neatitinka tarptautinės humanitarinės teisės formuluočių.

Prokuratūra nesutinka su teismo pateiktu tarptautinės ir nacionalinės teisės aiškinimu bei jos taikymu. Per įstatymo nustatytą terminą, t. y. 20 kalendorinių dienų, prokurorai žadėjo surašyti apeliacinį skundą, kuriame bus detaliai išdėstyti nesutikimo su nuosprendžiu argumentai ir prašoma jį panaikinti.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nevertina šio Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio, tačiau pabrėžia teisingumo jausmo suvokimo viršenybę už įstatymą, antradienį sakė šalies vadovės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.