Kartu ji teigia, kad ši premija V.Landsbergiui turėjo būti įteikta iš karto ją įsteigus.

„Mano įsitikinimu, pirmoji Laivės premija pačius pirmus metus turėjo būti įteikta Aukščiausios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui ir nuo čia turėjo prasidėti mūsų Laisvės premijos kelias“, - Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

Anot jos, antradienio balsavime išsakyta Seimo pozicija gali būti vertinama ne tik kaip balsavimas prieš premijos skyrimą V.Landsbergiui, bet ir kaip noras palaikyti kitą premijai siūlytą kandidatą - kadenciją baigusi prezidentą Valdą Adamkų, kurio kandidatūra irgi svarstyta Laisvės premijų komisijoje.

Loreta Graužinienė

„Nebalsavau, kadangi buvo svarstymo stadija ir, atvirai pasakysiu, tikrai būčiau balsavusi priėmimo stadijoje (...). Aš galvojau, kad Seimas po svarstymo pritars ir pagrindinės diskusijos bus priėmimo stadijoje, bet taip neįvyko, iš karto buvo priimtas sprendimas jau svarstymo stadijoje“, - trečiadienį aiškino L.Graužinienė.

Pasak jos, V.Landsbergis - neabejotinai nusipelnęs Lietuvos laisvei.

„Turbūt nė vienas nesuabejos, kad Vytautas Landsbergis buvo ne tik oficialus vadovas, bet ir telkiantis tautą sunkiu atveju ir buvo dėtos visos galimybės ir priemonės, kaip išeiti į užsienio kontaktus tam, kad Lietuvai padėtų. Tikrai indėlis yra didžiulis, bet galbūt problema yra kita - du pretendentai, kurie buvo lygiaverčiai. Prezidentas Valdas Adamkus, manau, tikrai yra ne mažiau nusipelnęs Lietuvai“, - dėstė ji.

Seimas antradienį atsisakė pirmajam faktiniam šalies vadovui atkūrus nepriklausomybę V.Landsbergiui skirti Laisvės premiją. Šiemetinė premija greičiausiai niekam nebus teikiama.

V.Landsbergio kandidatūrą iš septynių kandidatų į Laisvės premijos laureatus atrinko speciali komisija.