L. Graužinienės nuomone, Lietuva jau 20 metų nepriklausoma ir pagal įstatymus apsauga V. Landsbergiui nepriklauso.

Antradienį susitikusi su VAD vadovais, L. Graužinienė atkreipė dėmesį, kad pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai laikotarpiui departamentui biudžete nebuvo numatyta papildomų lėšų. Dėl to, pasak L. Graužinienės, susidarė „pakankamai nemažos skolos“.

Seimo pirmininkė iškėlė klausimą dėl pirmojo faktinio nepriklausomos valstybės vadovo V. Landsbergio apsaugos. Pagal įstatymus, apsauga V. Landsbergiui nepriklauso – jis saugoma pagal vidaus reikalų ministro įsakymą. L. Graužinienė atkreipė dėmesį, kad V. Landsbergis yra viešai pasakęs nebekandidatuosiantis į EP.

„Jeigu profesorius lieka Lietuvoje, išauga papildomos išlaidos jo apsaugai – ir transportas, ir komandų pasikeitimas, kaip ir visiems aukščiausiems valstybės vadovams“, – dėstė L. Graužinienė. Jos tvirtinimu, šį klausimą reikia sutvarkyti teisiškai – jei politikai galvoja, kad apsaugą reikia palikti, tokiu atveju reikia taisyti įstatymą. Tik tada Finansų ministerija galėtų tinkamai skirti asignavimus.

„Jeigu jūs klausiate mano asmeninės nuomonės, manau, mes jau 20 metų gyvename nepriklausomoje Lietuvoje ir pagal Vadovybės apsaugos įstatymą, ir kitus įstatymus, mano nuomone, šios dienos teisinė bazė tikrai neleidžia to daryti. Bet visi iš pagarbos profesoriui suprantame, kad jam nuo pat pradžių buvo skirta apsauga“, – kalbėjo L. Graužinienė.

Kiek per metus kainuotų V. Landsbergio apsauga, L. Graužinienė paprašė suskaičiuoti VAD. Jos tvirtinimu, jei V. Landsbergis liks Lietuvoje, įstatymo pataisos neišvengiamos. Briuselyje europarlamentaras V. Landsbergis nėra saugomas.

Pagal Vadovybės apsaugos įstatymą, VAD saugo prezidentą, Seimo pirmininką, ministrą pirmininką, asmenis, laikinai einančius Seimo pirmininko, ministro pirmininko pareigas bei kai kuriuos užsienio svečius.