Į teismo salę kaukėtų pareigūnų atvestas E. Lementauskas piktinosi teisėsaugos veiksmais ir apkaltino Gedimino Kirkilo vadovaujamą Vyriausybę politinių užsakymų vykdymu. E. Lementauskas žurnalistams teigė, kad esą su juo susidorota dėl nacionalinio stadiono statybų reikalų.

„Manau, kad dėl Vyriausybės apskundimo vyksta šis procesas", - žurnalistams sakė E. Lementauskas.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys prokurorai E. Lementauskui nėra pareiškę įtarimų dėl stadiono statybų sandorio, todėl politiko išdėstyta versija greičiausiai tėra gynybinė pozicija. Partijos „Tvarka ir teisingumas" vienas lyderių teisme taip pat pareiškė, kad esą Lietuvoje yra supuvusi valdžia: „Esmė yra ta, kad dėl visko kalta komunistinė G. Kirkilo Vyriausybė, reikia rudenį ją pakeisti".

Tuo tarpu E. Lementauskui atstovaujantis advokatas Vytautas Sviderskis tikino, kad apie kaltinimus Vyriausybei politikas teismo posėdyje net neužsiminė.

„Popierius viską iškenčia, pavyzdžiui netgi iškenčia tai, kad teismas ir prokuroras išreiškia įsitikinimą, tik neturėjo kuo ji pagristi, jog E. Lementauskas bėgs ar slėpsis. Grigiškėse ar dar kur? Manau, kad buvo galima apsieiti be šių drastiškų priemonių. Žiniasklaida pateikia nemažai faktų, kai žmonės kaltinami nužudymu, sunkiais smurtiniais nusikaltimais ir vaikšto laisvėje, o štai žmogus, užimantis aukštas pareigas... Gal jis suklydo", - žurnalistams sakė V. Sviderskis.

Jo teigimu, E. Lemenatauskas įtariamas papirkimu, esą byla yra susijusi su „tarpfrakciniais reikalais".

Penktadienį Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjas Gediminas Viederis taip pat patenkino prokuroro Mindaugo Barkausko prašymą ir mėnesiui leido suimti Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotoją Gintarą Kazaką. Į teismo salę taip pat kaukėtų STT pareigūnų atvestas tarybos narys į kalbas su žurnalistais nesileido – į užduodamus klausimus neatsakinėjo. Politikas teisme pareiškė, kad jam reikalinga skubi galvos operacija, kurios medikai negalėjo padaryti dėl jo sulaikymo. Tiesa, tai teismo neįtikino.

Mėnesiui suimtas E. Lementauskas nepalankią teismo nutartį dar galės apskųsti Vilniaus apygardos teismui. Jam atstovaujantis advokatas Vytautas Sviderskis tikino, kad šia teise pasinaudos, tačiau padėtį apsunkina tai, jog kitą savaitę bus daug nedarbo dienų, todėl aukštesnės instancijos teismas skundą greičiausiai išnagrinėtų tik po dviejų savaičių.

J.Imbrasas atsisako vizito į JAV

Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas, komentuodamas teismo sprendimą leisti suimti jo pavaduotoją E. Lementauską, DELFI kartojo esąs įsitikinęs, jog „visas šis triukšmelis" yra sukeltas siekiant prieš Seimo rinkimus pakenkti partijai „Tvarka ir teisingumas".

„Žmogus gali būti apkaltintas tik tada, kai bus priimta teismo nutartis. Jos nėra. Na, pratęsė mėnesiui (suėmė – DELFI), tai ir triūbinsim dabar visą mėnesį, kad va tas yra toks toks ir toks... Aš neturiu detalių, bet kiek perskaičiau G. Vainausko dienraštyje (kuris, pasirodo, žino daugiau už mus visus), tai konkrečių faktų apie vicemero E. Lementausko neteisėtus veiksmus nėra", - DELFI sakė J. Imbrasas.

Jo teigimu, partija artimiausiu metu neketina priimti jokių sprendimų dėl E. Lementausko. Pats meras J. Imbrasas dėl situacijos savivaldybėje teigė nusprendęs atsisakyti šeštadienį planuoto vizito į JAV.

Tiria ne mažiau kaip 3 epizodus

E. Lementauskas ir G. Kazakas buvo sulaikyti trečiadienį vakare, jiems bei miesto tarybos nariui Audriui Butkevičiui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo. DELFI žiniomis, STT ir Vilniaus apygardos prokuratūra tiria ne mažiau kaip tris nusikalstamos veikos epizodus.

Vienas iš epizodų - opozicinės „Tėvynės sąjungos" frakcijos nario Vido Urbonavičiaus papirkimas. Spėjama, kad konservatoriui buvo siūlomas kyšis už tai, kad šis pereitų į Nepriklausomą frakciją ir prisijungtų prie valdančiųjų. Svarstoma, jog tarybos narys galėjo apie tai informuoti teisėsaugininkus.

A.Butkevičiaus pavardė figūruoja tik viename epizode, todėl jo prokuratūra neprašo suimti, jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti be pareigūnų žinios.

„Kiek aš esu informuotas apie tyrimo eigą, daugiau įtariamųjų šioje baudžiamojoje byloje nėra", – penktadienį žurnalistams sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis . Jo teigimu, byla yra pradinėje tyrimo stadijoje, todėl ikiteisminis tyrimas bus ir toliau atliekamas.

Neoficialiomis žiniomis, per kratą pas E. Lementauską buvo rasta apie 200 tūkst. litų. Įtariamasis tikina, kad šie pinigai yra legalūs ir juos gali pagrįsti dokumentais.

STT įtaria, kad savivaldybės tarnautojai nusižengė priimdami sprendimus miesto taryboje. Neoficialių šaltinių teigimu, pareigūnai galėjo pritaikyti nusikalstamos veikos imitavimo modelį.

DELFI žiniomis, Vilniaus savivaldybės politikai jau kurį laiką buvo stebimi STT pareigūnų – jų kabinetuose buvo įmontuota pasiklausymo aparatūra.

A.Butkevičius ir E.Lementauskas praėjusiais metais išrinkti į Vilniaus miesto tarybą pagal partijos "Tvarka ir teisingumas" sąrašą. G. Kazakas į Vilniaus miesto taryba pateko taip pat kartu su partija „Tvarka ir teisingumas", tačiau šiemet atsiskyrė nuo „tvarkiečių" ir dar su trim tarybos nariais įkūrė Nepriklausomą frakciją, tapo jos seniūnu.

A.Butkevičius yra Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas. E.Lementauskas - Vilniaus mero pavaduotojas.