Patarėjui Žilvinui Putramentui, buvusiai agentūros direktorei Rasitai Kraujalytei–Noreikienei bei dviejų įmonių savininkei Kristinai Kovaitei paskirtos už suėmimą švelnesnės kardomosios priemonės.

Pasak LNK, į kyšininkavimo schemą galėjo būti įsivėlusi ir agentūros Projektų valdymo skyriaus specialistė Simona Utaraitė. Ji esą galėjo talkinti kyšininkams.

Vėliau gali būti sprendžiama dėl agentūros darbuotojų laikino nušalinimo.

Kaip skelbė STT, bendra kyšių vertė siekia apie 10 tūkst. eurų, o už juos laimėta 128 tūkst. eurų vertės viešųjų pirkimų.

„Įtariama, kad minėti valstybės tarnautojai ir verslininkė sukūrė nusikalstamą korupcijos schemą, pagal kurią verslininkei buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti agentūros organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus, kurių bendra vertė apie 128 tūkst. eurų.

Už tai verslininkė atsilygindavo dovanų kuponais ir iš viso „padovanojo“ (davė kyšių) apie 10 tūkst. eurų vertės kuponų. STT pareigūnai taip pat atskleidė, kaip dovanų kuponai buvo iškeičiami į grynuosius pinigus“, - teigiama pranešime.

Anot pareigūnų, gavę dovanų kuponus, už juos įsigydavo prekių (pavyzdžiui, brangius kailinius), kurias vėliau grąžindavo, o už parduotuvėms sugrąžintas prekes gaudavo grynuosius.

Žemės ūkio ministerija pranešė, kad trečiadienį agentūroje STT vykdė kratą.

„Mes atliekame ikiteisminį tyrimą ir lankomės būtent šitoje agentūroje“, - BNS teigė STT atstovas Ruslanas Golubovas.

Ž.Putramentas į teisėsaugos akiratį pateko ne pirmą kartą. 2012 metais jis buvo vienas pirmųjų sulaikytųjų ir įtariamųjų kaip Nacionalinės kredito unijos valdybos narys. Jis ir kiti unijos vadovai įtarti iššvaistę maždaug 7 mln. eurų turto.

Per praėjusius Seimo rinkimus Ž.Putramentas Darbo partijos rinkimų sąraše po reitingavimo iš 130 vietos buvo užkopęs į 27-ąją.

Ministerija nurodo, kad dėl agentūros įtarimų buvo kilę dar praėjusių metų pabaigoje. Tuomet ministerija sustabdė maisto produktų pirkimą nepasiturintiesiems, kurį organizavo Rinkos reguliavimo agentūra.

Daugiausia abejonių kilo dėl reikalavimų miltams. Ministerija kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydama detalaus išaiškinimo dėl itin aukštų kokybės reikalavimų miltams. Išnagrinėjusi pirkimą, Tarnyba patvirtino, kad abejonės yra pagrįstos.

Rinkos reguliavimo agentūros vadovė R.Kraujalytė–Noreikienė nebedirba agentūroje nuo birželio mėnesio.