Savivaldybė, perleidusi SAM Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę (RVUL), sau pasiliko jos teritorijoje esančias stovėjimo aikšteles. Ir sumanė įvesti rinkliavą.

Aikštelės liko savivaldybei

RVUL direktorius Algimantas Pamerneckas DELFI teigė, jog šios istorijos ištakos glūdi prieš keletą metų priimtuose sprendimuose, kai savivaldybė ligoninę perleido SAM, bet kartu „pamiršo“ atiduoti nemažą dalį ligoninės teritorijos.

„Ligoninė maždaug 20 metų buvo savivaldybės pavaldume. Ir kada buvo perduodama visa ligoninė SAM, taip išėjo, kad nebuvo perduoti statiniai. (…) Statiniai, pasirodo, yra tai, kas ant žemės „paklota“. Šaligatviai, keliai, stovėjimo aikštelės. Įvyko kažkoks neapsižiūrėjimas, ir savivaldybė „nežinodama“ kažkurių dalykų statinių neįtraukė į tą aktą“, - kalbėjo A. Pamerneckas.

Pasak jo, 2013 m. pabaigoje ligoninės administraciją pasiekė netikėtos žinios – statiniai ne tik „pamiršti“, bet ir įrašyti į savivaldybės balansą.

„Sužinome, kad Registrų centrui savivaldybė pateikė dokumentus įregistruoti mūsų ligoninės teritorijoje esančias stovėjimo aikšteles. Kelių jiems nereikia, šaligatvių nereikia – tiktai stovėjimo aikšteles, kaip atskirus vienetus“, - tęsė RVUL vadovas.

Anot jo, į ginčą įsitraukė ne tik SAM, bet ir Aplinkos ministerija, davusi leidimą aikštelių įregistravimui savivaldybės vardu. „Aplinkos ministerijos yra raštai, kad jie buvo suklaidinti savivaldybės. Jeigu jie būtų žinoję tam tikras aplinkybes, kad čia yra ligoninės teritorijoje esantys statiniai, nebūtų to leidimo davę“, - aiškino A. Pamerneckas.

Ligoninės vadovas ironizuoja, esą savivaldybė ignoravo faktą, jog aikštelės yra neatskiriama RVUL komplekso dalis, ir traktavo jas kone kaip apleistą turtą. O vėliau sumanė ir apmokestinti.

„Buvo pateikta kaip niekieno neprižiūrimos – rado stovėjimo aikšteles, kurias savivaldybė norėtų kažkaip miesto reikmėms paimti. O kad tos stovėjimo aikštelės aplink visą ligoninę, po langais mūsų, ir kad jos trečią dešimtmetį tik ligoninės reikmėms naudojamos – tai niekur neatsispindi. (…) Pranešė, kad jie lyg planuoja tas aikšteles užtverti ir pradėti rinkliavą. Bendromis jėgomis su ministerija, kur galėjome – ten kreipėmės. Uždraudė savivaldybei rinkliavą ligoninės teritorijoje“, - pasakojo A. Pamerneckas.

Nei pats ima, nei kitam duoda

Anot pašnekovo, teisme ginčas tęsiasi, o bet kokios mintys ieškoti pinigų prastos būklės aikštelių sutvarkymui yra beprasmės, mat ligoninė su šia teritorija nieko negali daryti.

„Neturėdami visos teritorijos, mes nieko negalime tvarkyti, projektuoti, pritraukti kažkokias lėšas. Visiška nežinia. Jeigu savivaldybė jas traktuoja kaip komercinį objektą – tai gal tos aištelės bus pustuštės? Gal ligoninės darbuotojai ir lankytojai visai nepageidaus tose aištelėse laikyti automobilius. Ir mus baus – kad nėra kur automobilius laikyti“, - aiškino A. Pamerneckas.

RVUL vadovas teigė nesuvokiantis, kodėl savivaldybė įsikibo į aikšteles. Esą savivaldybei buvo siūlyta ir alternatyva – savo vardu įregistruoti ir likusius statinius ligoninės teritorijoje. Bet toks pasiūlymas miesto valdžiai netiko.

„Ir dabar sakome – pasiimkite visus statinius: šaligatvius, privažiavimus. Bet, matot, tada reikės rūpintis, sniegą valyti, šiukšles rinkti. Ne, šito nereikia. Juos domina tik aikštelės – kaip kažkoks verslo objektas. Pagal mane, čia yra istorija su nelabai gražiu kvapu“, - sakė A. Pamerneckas.

Pasak jo, ligoninei verkiant reikia papildomų stovėjimo vietų – mąstoma ir apie daugiaaukštės aikštelės statybą. Bet kol aikštelės pakabintos tarp dviejų institucijų – tai telieka teoriniais planais.

„Mes kažką norėtume statyti. Kažkokią daugiaaukštę, kaip aš sakau, daržinę vėjo prapučiamą – kad pigiausia būtų. Visi dūstame. Poreikis yra akivaizdus“, - reziumavo A. Pamerneckas.

Savivaldybė: ligoninė pati sau gadina gyvenimą

Vilniaus savivaldybė laikosi priešingos pozicijos. Esą rinkliavą reikėjo įvesti, kad iš surinktų lėšų būtų galima daryti kaip tik tai, ko reikia ligoninei.

„Vilniaus miesto savivaldybė administruoja 5 automobilių stovėjimo aikšteles esančias Šiltnamių g. 29, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės aplinkoje. Vilniaus miesto savivaldybė, atsižvelgdama į sprendimus, kurie buvo įgyvendinti šalia kitų ligoninių (pvz. Santariškėse) siūlė įvesti simbolinį mokestį (rinkliavą) Šiltnamių g. 29 automobilių stovėjimo aikštelėse. Šis sprendimas įvestų bendrą eismo tvarką ir galimybę už surinktas lėšas sutvarkyti infrastruktūrą (asfaltbetonio dangą, žymėjimus, apšvietimą, takus pritaikytus specialiesiems poreikiams ir t.t.)“, - DELFI teigė savivaldybės administracijos ismo valdymo poskyrio vadovas Eduardas Garbovskis.

Pasak jo, ginčai dėl aikštelių tik dar labiau sunkina padėtį.

Vilniaus apygardos teismas 2014 m. gruodžio 2 d. nutartimi uždraudė Vilniaus miesto savivaldybei nustatyti rinkliavą už transporto priemonių stovėjimą minėtose automobilių stovėjimo aikštelėse. Toks sprendimas apsunkina galimybes tinkamai sutvarkyti infrastruktūrą aikštelėse, surinkti tikslines lėšas, įvesti eismo tvarkos mechanizmą, kad automobiliai nebūtų paliekami stovėti ilgalaikiai be priežiūros užimant stovėjimo skaičių ir jų naudojimosi poreikį“, - teigė E. Garbovskis.

Papildomai pateiktame savivaldybės komentare teigiama, esą aikštelių kartu su ligonine miestas negalėjo perduoti dėl teisinių aplinkybių.

„Dar 2010 m. Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė sprendimui perduoti valstybei Vilniaus miesto savivaldybei priklausančios VšĮ Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės dalininko teises ir pareigas bei (...) panaudos pagrindais valdomą turtą, konkrečiai išvardintą tarybos sprendimo prieduose. Jokios konkrečios automobilių stovėjimo aikštelės Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybės teise tuo metu įregistruotos nebuvo, todėl jos ir negalėjo būti perduotos valstybei“, - aiškina savivaldybė.

Miesto valdžia įsitikinusi, kad aikštelėmis savivaldybė disponuoja teisėtai. „Savivaldybė teisėtai valdo automobilių stovėjimo aikšteles, kadangi šios aikštelės Savivaldybės nuosavybėn buvo perduotos Vyriausybės įgalioto asmens – Aplinkos ministerijos kanclerio – 2013 m. liepos 22 d. priėmimo-perdavimo aktu. Taigi, teisme Savivaldybė gina savo nuosavybės teises ir siekia tinkamai vykdyti įstatymų jai pavestas pareigas“, - teigiama DELFI pateiktame savivaldybės komentare.

Be to, savivaldybė pažymi, kad kitos Vilniaus ligoninės yra panašioje padėtyje, bet nesiskundžia.

„Vilniaus mieste yra ir daugiau sveikatos priežiūros įstaigų, kurių teritorijoje yra savivaldybei nuosavybės teise priklausančių automobilių stovėjimo aikštelių, tačiau jose sveikatos priežiūros įstaigų poreikiai yra užtikrinami, neperduodant aikštelių valstybės nuosavybėn. Savivaldybė vykdys jai priklausančio turto – automobilių stovėjimo aikštelių – priežiūrą, taip pat pasirengusi bendradarbiauti su Sveikatos apsaugos ministerija visais iškylančiais klausimais“, - teigia savivaldybė.