"Nesibaigia spekuliacijos peržiūrint Antrojo pasaulio karo eigą, taip pat kariavusių šalių tikslus, stengiamasi pateisinti, net heroizuoti nacistų ir jų sąjungininkų veiksmus, bandoma tvirtinti apie vienodą Hitlerio ir Stalino, nacizmo ir komunizmo, atsakomybę už karo padarinius", - sakė Julius Deksnys, Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo veteranų organizacijos pirmininkas.

Veteranų atstovas kaip neonacizmo plėtrai esą palankią plisti aplinką vertino ir Seimo priimtus įstatymus dėl nacių ir sovietų simbolikos viešo demonstravimo draudimo, nacių ir sovietų režimo nusikaltimų šiurkštaus menkinimo ir neigimo kriminalizavimu.

"2008 metais buvo priimtas įstatymas, kuris praktiškai uždraudė nešioti mums savo kovinius apdovanojimus, po to buvo pataisyta, kad galima nešioti, jei einama su uniforma. Tuo gali naudotis Antrojo pasaulinio karo dalyviai, tačiau nepasakyta, kurie, Antrojo pasaulinio karo dalyviai buvo ir Hitlerio armijos kareiviai, todėl atvykę čia pas mus į Lietuvą tos grobuoniškos armijos kareiviai ir karininkai turi teisę nebaudžiami vaikštinėti gatvėmis ir demonstruoti savo kovinius apdovanojimus. Ar tai ne akivaizdus pasityčiojimas iš mūsų, Antrojo pasaulinio karo dalyvių, veteranų", - kalbėjo J.Deksnys.
Julius Deksnys

Veteranų atstovas tvirtino, jog 2009 metais "buvo priimtas įstatymas apie okupacijų neigimą, už tokią veiką dabar gresia didelės baudos arba net kalėjimas iki dvejų metų", o minėti įstatymai, pasak jo, sudaro sąlygas "plisti ultranacistiniams judėjimams".

Seimo priimtomis Baudžiamojo kodekso pataisomis nustatyta, kad tas, kas viešai pritarė SSSR ar nacistinės Vokietijos įvykdytai agresijai prieš Lietuvą, genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų, tačiau tik tuomet, jei tai padaryta grasinančiu, užgauliu ar įžeidžiančiu būdu, arba dėl to buvo sutrikdyta viešoji tvarka.

Antinacistinio judėjimo vienas steigėjų, eksparlamentaras Algirdas Paleckis grėsmę nacizmo idėjų plėtrai mato jau nuo mokyklos suolo.

"Istorijos vadovėliai apie Antrojo pasaulinio karo eigą parašyti su simpatija nacistinei Vokietijai, labai sudėtinga tema - pokaris Lietuvoje, kuris visiškai heroizuojamas, ir jų heroizacija apibendrinta - nežiūrint į konkretų žmogų, ką jis darė. Svastikos reabilitacija, prisidengiant, kad tai senovės Vedų ženklas. Galbūt, bet visam pasauliui aišku, ką simbolizuoja svastika moderniais amžiais, įvairios Antrojo pasaulinio karo istorijos falsifikacijos", - paprašytas nurodyti konkrečius požymius dėl esą legitimuojamo nacizmo BNS sakė A.Paleckis.

Algirdas Paleckis
A.Paleckis kvestionavo ir tai, ar 1940-ųjų įvykiai, kuomet Lietuva prijungta prie Tarybų sąjungos, buvo okupacija. A.Paleckio vertinimu, tai buvęs "įstojimas į Tarybų Sąjungą ypatingai apsunkintomis aplinkybėmis, kai faktiškai nebuvo kitų alternatyvų - arba su nacistine Vokietija, arba su stalinistine Tarybų sąjunga".

Šeštadienį steigiamas judėjimas, pasak A.Paleckio, sieks demaskuoti "neonacizmo apraiškas Lietuvoje".

"Organizacijos tikslas bus stebėti neonacizmo apraiškas Lietuvoje, jas demaskuoti ir joms pasipriešinti viešinant, renginių būdu, kreipimosi tarptautines organizacijas būdu, ir demaskuoti istorijos falsifikavimo apraiškas, nes jos irgi labai glaudžiai susiję su neonacizmu", - sakė A.Paleckis.

Tarptautinės teisės ekspertas Dainius Žalimas konferencijų dalyvių išsakytas mintis, tarp jų ir teiginius, esą Lietuva prie Tarybų sąjungos prisijungė savo valia, "be kraujo praliejimo", o okupacijos nebuvo, sako esant pažodinėmis transliacijomis iš Kremliaus.

"Tokie judėjimai, tai, ką kalba A.Paleckis, yra beveik pažodžiui tam, kas kalbama iš Kremliaus. Bet čia, matyt, tik sutapimas", - ironizavo D.Žalimas.

Tačiau teisininkas sutinka, jog neonacistiniai judėjimai pastaruoju metu - suaktyvėję, tačiau tuos pačius sako vykstant ir kitoje, radikalioje kairėje pusėje.

"Ekonominių krizių metais radikalios nuotaikos paaštrėja. Ir suaktyvėjimas neonacistinių judėjimų yra, tačiau suaktyvėjimas yra ir kitų radikalų, kairiųjų pusėje, tą parodo ir tokie A.Paleckio renginiai. O neonacistinė veikla tikrai suaktyvėjusi, tą parodo ir prieš mažumų eitynes protestuoti susirinkusi kur kas didesnė radikalų minia", - BNS sakė D.Žalimas.

D.Žalimas taip pat kelia klausimą, ar sovietų okupaciją neigiantys ir "laisvanorišku prisijungimu" prie Tarybų sąjungos vadinantys asmenys analogiškai taip pat vertintų ir nacistinės Vokietijos veiksmus panašiomis sąlygomis "prisijungiant" daugelį Europos šalių.

"Įdomu, ar jie lygiai taip pat pateisintų ir nacistinės Vokietijos veiksmus prisijungiant Austriją, Daniją, Nyderlandus ir dar daugelį kitų Europos šalių, kuri tą darė tokiais pačiais metodais kaip Tarybų sąjunga", - sakė teisininkas.

Konferenciją "Istorijos pamokos: žvilgsnis į dešimtmečių gilumą: I. Niurnbergo proceso 65-metis; II. 1940 metų įvykiai Baltijos šalyse" organizavo Baltijos šalių-Rusijos ekspertų taryba. Lietuviškai, su vertimu į rusų, prasidėjusi tarptautinė konferencija po poros pranešimų perėjo vien į rusų kalbą.