Tiesa, per pastaruosius vos trejus metus varganas patalpas pakeitė Seimo rūmai, galiausiai iš vargano daugiabučio G. Kildišienė persikraustė ir į prestižinėje Panevėžio miesto vietoje įsikūrusį kotedžą.

„Būkim biedni, bet teisingi – ne kiekvienam pasiseka padaryti tokią stulbinančią karjerą. Kukliai tariant, čia Pelenės istorija“, – DELFI yra sakęs Panevėžio miesto tarybos narys, verslininkas Mantas Leliukas.

Būtent jam priklausančiose patalpose G. Kildišienė anuomet išsinuomojo kambarėlį ir ėmėsi mezgimo verslo.

Įsikūrė buvusioje lėktuvų remonto įmonėje

Pastatas, kuriame aptariamos patalpos yra, visai greta Skaistakalnio parko. Nuo 16 a. pabaigos ši teritorija priklausė valstybiniam Panevėžio dvarui. Dvaras Skaistakalnyje padalytas į dvi dalis. Didžioji – apie 35 hektarų – atiteko kariuomenei.

M. Leliukui priklausančiame statinyje sovietiniais laikais buvo įkurta lėktuvų remonto įmonė. Trečiasis pastato aukštas iki šiol nėra naudojamas, pirmuosiuose dvejuose įrengtos komercinės paskirties patalpos.

Savo kabinetą čia turi ir pats M. Leliukas, iki šiol viešumoje piktu žodžiu minimas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio, kuris jį kaltina gandų skleidimu.

Mantas Leliukas

Bandė pradėti dirbti nuo nulio

G. Kildišienė, pasakojama, užuovėją čia rado po skyrybų su vyru. Tuomet ji taip pat pareiškė norą stoti į LVŽS partijos skyrių, kurio nariu buvo ir M. Leliukas. Beje, pas valstiečius G. Kildišienė perbėgo iš Darbo partijos.

„Tai buvo paprastas žmogus iš paprasto miestelio, mano akimis, žmogus, kažkuria prasme bandęs pradėti dirbti nuo nulio. Ji pasakojo išsiskyrusi“, – yra kalbėjęs M. Leliukas.

Todėl daug žiniasklaidos atskleistų G. Kildišienės biografijos detalių M. Leliuką, pripažįsta, pribloškė.

Gretos Kildišienės nuomotos patalpos

Tvarkėsi pati

Jo teigimu, anuomet G. Kildišienė mezgimo stakles laikė viename kambarėlyje, tačiau naudodavosi ir šalia esančiais. Pavyzdžiui, į vieną jų, kur langas atsiveria plačiau, esą eidavo parūkyti.

„Čia jos dažytos ir tos, ir tos durys“, – modamas ranka aiškino M. Leliukas.

Šiuo metu vieta, kur ji laikė stakles, išnuomota kitiems, tačiau mažesnis kambarėlis likęs laisvas.

„Pas nuomininkus nevaikštau, bet, kiek esu matęs, buvo vienos mezgimo staklės, ji dirbo viena“, – pasakojo M. Leliukas.

Paklaustas, ar matė pas G. Kildišienę ateinančių klientų, jis tikino pastebėjęs tik vieną jos produkciją perkančią moterį, kuri buvo jų partijos bendražygė.

„Pajamų nežinau, negaliu konstatuoti fakto, kiek ji tada uždirbo, bet realiai, įsivaizduojant situaciją, sudėtinga“, – ar tuomet ji galėjo išsilaikyti iš savo veiklos, svarstė M. Leliukas.

Suklestėjo po pažinties su R. Karbauskiu?

Kaip jau ne kartą skelbta, G. Kildišienė su R. Karbauskiu susipažino tų pačių metų, kai tik ji įstojo į partiją, rudenį žygyje „Aukštaitijos laisvės kovų keliais“.

„Taip, mes juos supažindinome, tikrai galiu paliudyti, kad susipažino jie būtent šiame žygyje, patvirtinu šitą faktą. Po to mes jos nebematėme, o dar vėliau pasipylė smūgiai mums per galvas“, – DELFI yra pasakojusi buvusi LVŽS Panevėžio skyriaus pirmininkė Gema Ubrasienė.

Tik vidutinį išsilavinimą teturėjusi G. Kildišienė per dvejus metus, kai įstojo į LVŽS, sugebėjo tapti ne tik partijos Panevėžio skyriaus pirmininke, bet ir partijos pirmininko R. Karbauskio pavaduotoja, frakcijos seniūno pavaduotoja.

Ar ji įtarė, kad G. Kildišienės įtaką lemia jos ryšiai su R. Karbauskiu? „Visas Panevėžys matė tam tikrus gražius pokyčius, bet mes neanalizavome nei pokyčių priežasčių, mes nesame nei pavydūs, mūsų gyvenimas tada nesustojo. Bet mes suprantame, kad R. Karbauskio neapykanta tada mums nesibaigė ir, ko gero, nesibaigs iki pasaulio pabaigos“, – yra sakiusi ji.

Greta Kildišienė, Ramūnas Karbauskis

Seimo nario mandato atsisakė

Praėjusių metų pabaigoje G. Kildišienė buvo išrinkta į Seimą, kur sėdėjo greta R. Karbauskio, kartu su juo dirbo Kultūros komitete.

Iki šiol abu politikai tvirtina, kad jų santykiai – tik darbiniai, tačiau ilgainiui į viešumą ėmė kilti galimos jų sąsajos. Pavyzdžiui, buvusi parlamentarė važinėjo „Agrokoncernui“ nuosavybės teise priklausančiu automobiliu, bet nebuvo jo deklaravusi. „Agrokoncerno“ įmonių grupės vadovas ir pagrindinis akcininkas yra būtent R. Karbauskis.

Šis išsirutuliojęs skandalas ir išlindusi paslaptis apie buvusią vagystę – paaiškėjo, kad G. Kildišienė nuo partijos bendražygių nuslėpė prieš dešimtmetį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galbūt iš darbovietės pasisavintų lėšų – išvertė ją išvertė iš posto. G. Kildišienė atsisakė Seimo nario mandato.

Gretos Kildišienės buvęs automobilis

Vertėsi sunkiai

G. Kildišienė 2004 m. baigė tuometę Panevėžio „Šaltinio“ vidurinę mokyklą (dabartinė „Šaltinio“ progimnazija). Ji nenurodo, kur dirbo 2005 m., kai apvogė savo tuometinę darbovietę. Kaip išsiaiškino portalas 15min., 2006 m. vyko ikiteisminis tyrimas dėl vienoje įmonėje administratore dirbusios G. Mikalauskaitės (dabar – Kildišienės) veiklos. Tyrimo metu nustatyta, kad 2005 m. rudenį ji su bendrininke pasisavino daugiau nei 1,3 tūkst. litų iš savo darbovietės. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes G. Kildišienė grąžino pinigus ir oficialiai susitaikė su darbdaviu.

Užklupus nemalonumams, Seimo narė, matyt, emigravo. Savo ne kartą tikslintoje Seimo puslapyje pateiktoje biografijoje G. Kildišienė nurodo 2005-2008 m. dirbusi ir studijavusi Didžiojoje Britanijoje. Buvusi parlamentarė nedetalizavo, ką konkrečiai dirbo ir mokėsi.

Biografijoje G. Kildišienė nurodo po emigracijos, 2008-2014 m., dirbusi bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ sekretore-referente, vėliau – personalo administratore.

Greta Kildišienė 12 klasėje, nuotr. saltinio.panevezys.lm.lt

Sunkiai sudūrė galą su galu, bet vairavo brangų automobilį, puošėsi dizainerių drabužiais

Iki tampant Seimo nare G. Kildišienei buvo sunku sudurti galą su galu, rodo jos Vyriausiai rinkimų komisijai (VRK) pateikta turto ir pajamų deklaracija. Pagal ją, per 2015 metus G. Kildišienė gavo 4367,18 eurų pajamų, taigi su mažamečiu vaiku turėjo verstis iš maždaug 363 eurų per mėnesį. Moteris taip pat nurodė turinti 15 tūkst. piniginių lėšų.

Tačiau Seime Lietuvos žmonės ją išvydo dėvinčia prabangius ruonio kailinukus su lapės apykakle, kuriuos vėliau pakeitė garsiausio Lietuvos dizainerio Juozo Statkevičiaus paltas, vairuojančią brangų automobilį „Range Rover“.

Šiuo metu G. Kildišienė grįžo į Panevėžį, kur apsistojo viename prabangiausių mieste privačių namų rajonų. 3 aukštų namas apjuostas tvora, pro langus galima matyti tekančią upę, netoliese – ir anksčiau aptartas Skaistakalnio parkas.

Iš politikos pasitraukė

„Artimiausi ateities planai susiję su šeima. Dėl Panevėžio skyriaus – stebėsiu, kaip jis bus kuriamas, ir vėliau nuspręsiu, ar noriu dalyvauti jo veikloje“, – paklausta apie artimiausius planus, DELFI balandžio viduryje rašė G. Kildišienė.

Registrų centre vasario 23 d. įregistruotas naujas buvusios Seimo narės G. Kildišienės mamos bendrovės „Greta Gretos“ vadovas, kuriuo tapo būtent G. Kildišienė.

Panevėžio mieste gyvavęs Valstiečių ir žaliųjų sąjungos skyrius galiausiai buvo panaikintas, jo nariai išmesti lauk.

Savo ruožtu po šio skandalo smuko LVŽS partijos ir R. Karbauskio reitingai, pats jis atsitvėrė tylos siena ir nuo šiol su žurnalistais dažniausiai bendrauja per atstovus.