Protestai, šūviai, vandalizmas ir sumaištis pirmadienio naktį apėmė Fergusono miestą, (Misūris, Jungtinės Amerikos Valstijos) po to, kai vasarą juodaodį paauglį Michaelą Browną nušovusiam baltajam policininkui Darrenui Wilsonui nebuvo pareikšti kaltinimai.

Politologas L. Zdanavičius „Žinių radijui“ sakė, kad negalima manyti, jog šios problemos yra mums tolimos ir mes neturime į tai kreipti dėmesio.

„Europoje taip pat turime pavyzdžių pastaraisiais metais – Paryžiaus priemiesčiai, Londono riaušės, kurios prasidėjo, kai policija nušovė narkotikų prekeivį iš Karibų salų, Švedijos miestuose kilusios riaušės. Tad šios problemos yra būdingos ir Europai“, – laidoje „Aktualioji valanda“ sakė L. Zdanavičius.

Pasak politologo, šioje situacijoje akivaizdžiai yra kalta ne policija.

„Tai (M. Brownas - red.) yra nusikaltėlis. Galima visiškai suprasti šeimos ir vietinių gyventojų poziciją, kurie ilgai jaučiasi įtampoje, kad jie valstybės apleisti ir jais mažai rūpinamasi, per mažos socialinės išmokos, nekuriamos darbo vietos. Čia yra uždaras ciklas, tad kažkokios priemonės reikalingos ir iš šitos pusės“, – kalbėjo politologas.

Ši istorija, pasak jo, pirmiausia rodo rasinę įtampą, kuri iki šiol išlieka Jungtinėse Valstijose.

„Fergusone 1980-tais metais gyveno 80 proc. baltųjų, šiuo metu – 70 proc. juodaodžių. JAV yra tikrai rimtos problemos su juodaodžių integracija. Juodaodžių yra 13-14 proc. nuo visų gyventojų, o jie sudaro apie 40 proc. visų kalėjimuose sėdinčių kalinių“, – kalbėjo L. Zdanavičius.

Pasak jo, apie trečdalis juodaodžių jaunų vyrų JAV arba sėdi kalėjime, arba yra išleisti už užstatą, arba turi kitų problemų su teisėsauga.

„Turime getų problemą: karta iš kartos įpranta gyventi tam tikrą neproduktyvų gyvenimą. 70 proc. juodaodžių moterų gimdo vaikus vienos, kadangi vyrai pabėga. Tai turi pakankamai neigiamą atspaudą tolesniam tų vaikų gyvenimui“,– sakė jis.

Politologas pažymi, kad Fergusonas – tai Sent Luiso priemiestis, o šis yra antras pagal nusikalstamumo lygį Jungtinėse Amerikos Valstijose miestas, kur 100-tui tūkst. gyventojų nužudoma 3-10 kartų daugiau nei kitos valstijose.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite ČIA.