S. Urniežiaus bylą antradienį atvertė Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas.

Policijos pareigūnų surašytame administracinio teisės pažeidimo protokole teigiama, kad S. Urniežius rugpjūčio 23-iąją apie 20.30 val. Vilniuje, prie A. Mickevičiaus paminklo surengtame renginyje triukšmavo, rėkavo, trukdė vesti renginį, lipo ant scenos. Pareigūnai teigia, kad kunigaikštis buvo neblaivus, todėl jį pristatė į „Salos“ nakvynės namus.

Į teismą atvykęs S. Urniežius pareiškė, kad jam mestų kaltinimų nepripažįsta, todėl teismas nusprendė vyrui paskirti valstybės advokatą – esą taip bus užtikrinta kunigaikščio teisė į gynybą. Būtent dėl šios priežasties teisėja Galina Taraškevič nusprendė bylos nagrinėjimą atidėti.

„Pasirodo valstybė patriotams gali skirti nemokamus advokatus“, – parodytu dėmesiu stebėjosi S. Urniežius, patikinęs, kad pragyvena tik iš neįgalumo pensijos – 280 Lt.

Kunigaikštis teigė, kad rugpjūčio 23-iąją atėjęs į viešą renginį norėjo pasisakyti, tačiau esą jam buvo uždrausta.

„Man nuolat kelia bylas, nes aš myliu tėvynę, – sakė jis. – Renginyje norėjau pasisakyti už tėvynę ir paprašyti, kad Andrius Kubilius pagaliau būtų atleistas iš premjerų. Nes daugiau žalos niekas nėra padaręs, kaip mūsų premjeras. Bet mane nuolat apkaltina, kad aš atseit girtas, nemoku pastovėti, siūbuoju, įžeidinėju lietuvių tautą“.

S. Urniežius tikino, kad nors ir negavo leidimo pasisakyti mitinge, tačiau vis tiek netylėjo.

„Aš pasisakiau be jų leidimo, o man pareiškė, kad tai yra girto žmogaus kalba, – sakė kunigaikštis. – Taip, aš alų mėgstu, šaltą, negaliu nuneigti tokio dalyko, bet šitaip mane kaltinti... Rugpjūčio 23-ioji yra visų šventė, aš labai daug prisidėjęs, kad šitas mitingas įvyktų“.

S. Urniežius yra gerai žinomas policijos pareigūnams, o neseniai teismas jam paskyrė psichiatrinę ekspertizę. Ją medikai vyrui atliko per gimtadienį, tiesa, savo išvados teismui dar nepateikė.

Ekspertizę teismas paskyrė byloje, kurioje pareigūnai S. Urniežiui administracinio teisės pažeidimo protokolą surašė dėl įvykio Pilies gatvėje, kai jis bare prisėdo prie staliuko ir suvalgė vienos merginos užsakytą maistą. Be to, pasak nukentėjusiosios, neblaivus vyras prie jos kabinėjosi ir aiškino, kad yra kunigaikštis, kuriam viskas leidžiama.

Teisėjos paklaustas, kodėl suvalgė ne savo maistą, S. Urniežius to net neneigė: „Tada buvau išgėręs du bokalus alaus, bet mielai tą merginą pavaišinčiau kava... Aš jai parašiau sonetą, o ji tada pareiškė, kad mes tave, tėveli, pamokysime. Tada atvažiavo policija, man surakino rankas ir nuvežė į komisariatą“.