Kultūros ministerijai (KM) vadovaujantis Arūnas Gelūnas praėjusią savaitę pasirašė įsakymą, kuriuo tautinių mažumų kultūros plėtotę skatinančius projektus teikusioms organizacijoms šiemet padalyta 270 tūkst litų. Dalinis finansavimas iš valstybės biudžeto skirtas 100 iš 180 konkursui pateiktų projektų Projektų atranką vykdė ministro įsakymu sudaryta septynių specialistų komisija, o jai vadovavo kultūros viceministro kėdėje nuo praėjusių metų rugsėjo sėdintis S.Vidtmannas.

Pinigų sulaukė ir radijo stoties "Znad Wilii", kurioje žurnaliste dirba viceministro žmona Renata Vidtmann, labdaros ir paramos fondas, pateikęs projektą "Lietuvos lenkų aktualijos". Tačiau svarstant projektą ir pinigų skyrimą jam, viceministras nebuvo nusišalinęs.

Projektui iš mokesčių mokėtojų kišenės bus atseikėta 7 tūkst. litų.

Lėšas minėtiems projektams skirsčiusio kultūros viceministro S.Vidtmanno Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pateiktoje viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nurodyta, kad jo žmona R.Vidtmann radijo stotyje "Znad Wilii" dirba žurnaliste.

Kultūros ministro sudarytos komisijos ir Tautinių bendrijų tarybos (TBT) narys Romanas Voinickis sakė, kad sprendimai dėl finansavimo skyrimo buvo priimami sklandžiai, pirmiausia juos išsamiai apsvarsčius.

"Dvi savaites iki komisijos posėdžio galėjome ateiti ir smulkiai susipažinti su kiekvienu projektu. Vėliau projektai buvo aptariami ir posėdžio metu, svarstant finansavimo skyrimą. Nė vienas komisijos narys nuo svarstymo nenusišalino", - teigė jis. Tai, kad nė vienas iš septynių komisijos narių nuo atskirų projektų svarstymo nenusišalino, patvirtino dar du komisijos nariai, norėję likti neįvardyti.

TBT pirmininkas Mahiras Gamzajevas, turintis KM suteiktą teisę į komisiją deleguoti tris TBT atstovus, patvirtino tą patį faktą.

"Visi asmenys, dirbantys valstybės tarnyboje, nesvarbu, ar tai būtų politikai, ar karjeros tarnautojai, pagal įstatymo nuostatas privalo nusišalinti nuo klausimų, susijusių su jo privačiais interesais. Vienas iš privačių interesų, kuris gali kilti, yra sutuoktinio arba sutuoktinės darbovietės klausimas", - aiškino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovas Gediminas Sakalauskas.

Tačiau, jo teigimu, kol neatliktas tyrimas, vienareikšmiškai atsakyti, ar viceministras nusižengė viešųjų ir privačių interesų derinimo principui, esą nederėtų.