Šeštadienį Kauno Santakos slėnyje vykusioje konferencijoje „Didžioji ambicija: kurti ateities Lietuvą“ didelis dėmesys buvo skirtas lyderystei bei jos skatinimui.

KTU rektorius Petras Baršauskas užbaigė pranešimų dalį gana aštriai pasisakydamas apie kai kuriuos politikus bei šių dienų politinius įvykius šalyje. Kalbėdamas apie lyderystę, P. Baršauskas akcentavo aukštojo mokslo kokybę bei išsilavinimo svarbą.

„Lyderiai ateina iš aukštojo mokslo, ne iš kur kitur. Visi jie arba baigė aukštuosius, arba studijuoja. Šiandien premjeras pasidžiaugė, kad 86 proc. jaunimo eina į aukštąjį mokslą. Iš vienos pusės tai yra šaunu, mes visi raštingi. Bet kokia kokybė to aukštojo mokslo? Ar mes gaminame lyderius? Be lyderių nei visuomenėje, nei valstybėje, nei aukštajame moksle nebus proveržio“, - susirinkusiems kalbėjo P. Baršauskas.

Habilituoto socialinių mokslų daktaro laipsnį turintis P. Baršauskas išsakė nuomonę apie lyderystę politikoje bei neigiamai atsiliepė apie naujo Vidaus reikalų ministro kandidatūrą. Taip pat KTU rektorius pateikė užsienio pavyzdžius, kur politikoje dominuoja jauni ir aukštus mokslinius laipsnius turintys politikai.

„Kalbant apie lyderystę politikoje, turime pakilti virš savo siaurų interesų – to dabar nepavyksta padaryti. Tik tada ta tikroji lyderystė galės būti. Lyderystė, kuri orientuota į rezultatą, o ne į poziciją.

Jeigu mes modeliuojame proveržius, jeigu norime judesio į priekį, turime atidaryti duris jums. Sakau ne dėl to, kad įtikčiau jums, jauniems žmonės. Tai puikiai patvirtina patirtis KTU. Kuomet buvo drąsiai atidarytos duris jauniems žmonėms, žinoma buvo ir klaidų, bet įvyko proveržis. Lygiai tas pats visose sferose. Aš drąsiau agituočiau tai daryti.

Reikia išsilavinimo, reikia stiprių šiuolaikinių kvalifikuotų žmonių. Palyginkime, kokias išsilavinimą yra gavę, sakykime, Singapūro ministrai. Premjeras – Kembridžo auklėtinis, 5 ministrai Harvardo, likusieji – Kembridžo, Standfordo, Pietų Kalifornijos, Mičigano auklėtiniai, tarp jų – du mokslo daktarai.

Neabsoliutinu aš šitų dalykų. Nenoriu įvardinti pavardėmis, jeigu kai kurie socialdemokratų koalicijos partneriai, šiandien būdami ministrais nekerta nei vienos užsienio kalbos, apie kokius proveržius, kokias kompetencijas mes šnekame? Apie kokią ateitį mes šnekame?

Labai visi pyksta, kai mes duodame estų pavyzdžius. Pažiūrėkime. Jie kaimynai, šalia, ir jie sugeba tai padaryti. Premjeras – 34 metų, buvęs premjeras 32 metų. Vyriausybės vidurkis – 42 metai. O ką mes šiandien siūlome į vidaus reikalų ministrus? Man, kaip normaliam piliečiui - aš tai priimu, kaip pasityčiojimą. Gal tai daroma sąmoningai? Bet čia jūs patys turite į tai atsakyti“, – pranešimo metu kalbėjo P. Baršauskas.

Pranešėjas taip pat kritiškai įvertino Lietuvos universitetų sistemą bei ironizavo išduodamų diplomų vertę.

„Įsivaizduokite, visa Europa, visas Pasaulis eina link universitetų jungimo, į struktūrų stambinimą, pas mus greitai Lietuvoje bus 47 universitetai. Apie kokią kokybę mes galime kalbėti? Žinoma, galime didžiuoti, kad trečdalis žmonių yra su aukštojo mokslo diplomais, bet mes turime „Maximoje“ daugumą kasininkių su aukštojo mokslo diplomais. Tai tragedija, tai devalvacija aukšto mokslo diplomų, ypač universitetinių“, – piktinosi P. Baršauskas.

Didelį jaunų žmonių būrį pritraukusioje konferencijoje pasirodė premjeras Algirdas Butkevičius, kuris išdėstė pagrindines šalies vystymosi kryptis. Psichologinio klimato keitimo subtilybes apžvelgė Žmogaus studijų centro vadovas Gintaras Chomentauskas.

Taip pat renginyje pasisakė vienas Lietuvos Sąjūdžio iniciatorių Algirdas Kaušpėdas, pasidalinęs įžvalgomis, kaip tapti pergalingu. Pranešimą „Kaip ekonomiką priversti dirbti žmonėms, o ne rodikliams?“ skaitė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis.