KT pirmadienį priėmė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašymą ištirti kai kurias Vidaus tarnybos statuto patvirtinimo įstatymo įgyvendinimo nuostatas.

Anot LVAT, Seimui 2003 metų balandžio 29 dieną patvirtinus Vidaus tarnybos statutą pakeistas vidaus tarnybos sistemos pareigūnų, turėjusių komisaro laipsnį, išleidimo į atsargą amžius – jis buvo pailginta 10 metų, tai yra nuo 50 iki 60. Tai reiškia, kad pareigūnų ir karių valstybinė pensija, kurios viena iš skyrimo sąlygų yra pareigūno išleidimo į atsargą amžius, gali būti skiriama sulaukus ne 50 metų, kaip buvo anksčiau nustatyta, o 60 metų.

Pareiškėjo manymu, asmenys, turėję komisaro laipsnį ir išėję iš vidaus tarnybos iki Vidaus tarnybos statuto įsigaliojimo, turėjo teisėtą lūkestį, kad pareigūnų ir karių valstybinė pensija jiems bus skiriama ir mokama sulaukus 50 metų, o ne 60 metų.

LVAT teigimu, Vidaus tarnybos statuto patvirtinimo įstatymo įgyvendinimo įstatyme turėjo būti nustatytas specialus reguliavimas, pagal kurį statute nustatytas pareigūnų išleidimo į atsargą amžius, kaip pareigūnų ir karių valstybinės pensijos skyrimo ir mokėjimo sąlyga, būtų taikomas asmenims, iš tarnybos išėjusiems iki šio statuto įsigaliojimo.

LVAT nagrinėjo administracinę bylą pagal buvusio vidaus tarnybos sistemos pareigūno, iš tarnybos išėjusio iki Vidaus tarnybos statuto įsigaliojimo, apeliacinį skundą. Mat Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetęs jo prašymą panaikinti Vidaus reikalų ministerijos sprendimą atsisakyti skirti jam pareigūnų ir karių valstybinę pensiją.

Vidaus reikalų ministerija atsisakė jam skirti pareigūnų ir karių valstybinę pensiją, nes jis nėra sulaukęs Vidaus tarnybos statute nustatyto išleidimo į atsargą amžiaus - 60 metų.