Lazdijiškis Giedrius Vilčinskas, dar žinomas Upelinio pravarde, įtariama, sėdėjo už jam priklausančio automobilio „Peugeout“ vairo, kai šių metų rugpjūčio 27-osios naktį nestojo stabdomas Druskininkų savivaldybės teritorijoje Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnams.

Persekiojant kontrabandininkus, iš pasieniečio paleisto ginklo buvo sužeistas „Peugeout“ sėdėjęs 18-metis Alytaus miesto gyventojas Edgaras Balčius, kuris vėliau ligoninėje mirė.

Sulaikė pievoje

G.Vilčinskas vėlų antradienio vakarą sulaikytas Lazdijų ir Druskininkų savivaldybių teritorijų sandūroje, ties Savanorių kaimu, pievoje. Sulaikymo operacijoje dalyvavo VSAT Lazdijų rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus, Ikiteisminio tyrimo skyriaus ir Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai.

Sulaikymas kontrabandos organizavimu įtariamam G.Vilčinskui buvo netikėtas – pamatęs artėjančius pareigūnus, šaltinių teigimu, vyras pakėlė rankas.

Vyras sulaikytas netoli Leipalingio miestelio (Druskininkų savivaldybė), iš kurio yra kilęs. Beveik tuo pačiu metu netoliese, savo namuose, sulaikytas ir kartu su G.Vilčinsku ieškotas 27-erių leipalingiškis.

Įtariama, kad abu vyrai prisidėjo prie tragiškai pasibaigusių įvykių, kai šių metų rugsėjo 27-osios naktį Druskininkų savivaldybės teritorijoje persekiojant kontrabandininkų automobilius nuo pasieniečio paleistos kulkos žuvo nuo pareigūnų sprukusiame automobilyje sėdėjęs neseniai pilnametystės sulaukęs alytiškis E.Balčius.

Įtaria kontrabandos organizavimu

Sulaikytasis įtariamas kontrabandos gabenimu, jos organizavimu, nusikalstamos grupuotės sukūrimu, pasipriešinimu valstybės pareigūnams, jų teisėtų reikalavimų nevykdymu ir asmens palikimu gyvybei pavojingoje būklėje, dėl ko asmuo mirė.

Beveik neabejojama, kad praeityje ne kartą teistą G.Vilčinską bus teismo prašoma suimti. Sulaikytasis vyras uždarytas į Lazdijų rajono policijos komisariato areštinę.

Vienu iš vadinamosios Pieštuko arba Gigio gaujos lyderių laikomas G.Vilčinskas sulaikytas po dviejų paieškos savaičių. Ši nusikalstama grupuotė, kriminalinės žvalgybos pareigūnų duomenimis, kontroliuoja kontrabandos judėjimą iš Baltarusijos į Lietuvą Nemuno upe, Druskininkų ir Lazdijų rajono teritorijose.

G.Vilčinskas, kaip įtariama, subūrė jaunus vyrus iš Lazdijų, Leipalingio, Druskininkų, Alytaus apylinkių, vadinamuosius „arklius“, kurie užsiimdavo Nemuno upe plaukiančios cigarečių kontrabandos logistika – nuo plukdomų rūkalų dėžių sugavimo vandenyje, iškrovimo krante į laukiančius automobilius iki nugabenimo Leipalingio girios keliukais į tose apylinkėse veikiančius „urmo sandėlius“ ar Lenkiją.

Už vieną sėkmingą „žvejybos operaciją“, teigiama, kiekvienas pagalbininkas gaudavo po 30 eurų.


Lazdijietis – už sušaudyto automobilio vairo

Ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos gabenimo kuruojantis Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Dainius Simonavičius DELFI teigė, jog iš viso šiame ikiteisminiame tyrime šiuo metu yra sulaikyti keturi asmenys – be už nuosavo pareigūnų peršauto „Peugeot 607“ vairo rugpjūčio 27-osios naktį sėdėjusio G.Vilčinsko, sulaikyti du alytiškiai ir vienas Druskininkų savivaldybės gyventojas. Jų amžius – nuo 20 iki 30 metų.

Šalia Leipalingio miestelio kapinių tvoros, akligatvyje, su viduje gulinčiu peršautu E.Balčiumi paliktas „Peugeot“ priklauso lazdijiškiui G.Vilčinskui.

Šį automobilį iš karto po kruvinų įvykių žiniasklaidoje išplatintose nuotraukose atpažino lazdijiškiai.
Juo, pilnu jaunų vyrų, automobilio savininkas ne kartą pastebėtas važinėjantis ne tik Lazdijų miesto gatvėmis, bet ir link sienos su Baltarusija esančiuose Veisiejuose, Leipalingyje, Druskininkuose.
Šaltiniai Lazdijų rinktinėje sako, kad beveik neabejojama, jog tą lemtingą naktį už „Peugeot“ vairo sėdėjo ir nuo pareigūnų bėgo pats G.Vilčinskas. Tą greičiausiai patvirtins nuo automobilio vairo nuimti pirštų antspaudai.

Nuo pareigūnų bėgdamas ir automobilį su sužeistu draugu prie kapinių tvoros Leipalingyje esančiame akligatvyje numetusio vyro paieška Lazdijų rinktinės pareigūnams užtruko dvi savaites.
Turimais duomenimis, Upelinį išdavė pomėgis socialiniams tinklams – iš mobiliojo ryšio telefono jis nevengė prisijungti ir net komentuoti įkeltus straipsnius. Apie Leipalingio įvykius – taip pat.

Po šūvių - komentarai „Facebooke“

„Kažin kieno čia jos (cigaretės – aut.past.) buvo? Gaila, kažkam nepasisekė. (automobilis – aut.past.) visai panašus kaip mano“, - praėjus trims dienoms po įvykių Leipalingyje socialiniame tinkle „Facebook“ savo buvusios žmonos įkeltą naujienų portalo straipsnį apie sulaikytą kontrabandos krovinį ir vykusias kontrabandininkų gaudynes komentavo G.Vilčinskas.
Kriminalinės žvalgybos operatyvininkai ir Lazdijų rinktinės tyrėjai jau tada vyro ieškojo kaip pasislėpusio nuo pareigūnų.

Tačiau, panašu, pačiam Upeliniui tai nekėlė nei nerimo, nei baimės. DELFI šaltiniai redakcijai sakė, kad vyras jau po tų įvykių mažiausiai tris kartus pastebėtas Lazdijų mieste - kavinėse, mieste bendraujantis su giminaičiu, taip pat Druskininkų gatvėse.

Vėliau Upelinis dingo. Kaip ir dar keletas lazdijiškių, kurie gerai žinomi Lazdijų rinktinės operatyvininkams ir žvalgybininkams kaip galimai užsiimantys cigarečių iš Baltarusijos kontrabanda į Lietuvą.

Spėjama, kad išgąsdinti galimų sulaikymų vyrai slapstosi.

Biografijoje – teistumai ir skola valstybei

Lazdijuose iš Leipalingio kilęs G.Vilčinskas pasirodė prieš dešimtmetį. Jauna šeima iš pradžių nuomojosi gyvenamą plotą, o vėliau įsigijo apleistą namą Kauno gatvėje ir per stebėtinai trumpą laiką jį gražiai susitvarkė.

Kadangi namo sklypas ribojasi su Lazdijos upeliu, naujajam namo savininkui iš karto prilipo Upelinio pravardė.

Lazdijuose beveik niekam nebuvo paslaptis, kuo verčiasi buvęs Egidijaus Jurkevičiaus įmonės duonos kepyklos vairuotojas.

Lazdijų policijos pareigūnai ir pasieniečiai ne kartą yra sugavę G.Vilčinską su kontrabandinėmis cigaretėmis.

DELFI šaltinių teigimu, šiuo metu Lietuvos antstoliai iš vyro bando išieškoti apie 40 000 eurų sumą valstybei – tiek kontrabandininkas turi teismo paskirtų baudų už kontrabandos gabenimą.

Kauno gatvės Lazdijuose 24 numeriu pažymėtas namas, kuris priklauso G.Vilčinskui su buvusia žmona Laura, po kruvinų Leipalingio įvykių stovi tuščias ir be gyvybės ženklų. Aplinkiniai teigia, kad paskutiniu metu savininkas retokai į čia užsukdavęs.

Šiuo metu namas areštuotas antstolių. Tą patvirtino ir buvusi G.Vilčinsko žmona Laura.
„Po skyrybų kreipiausi į antstolius, nes vyras nenorėjo išmokėti pinigų už man priklausančią namo dalį“, - sakė L.Vilčinskienė.

Moteris neslepia, kad vyrą ryžosi palikti dėl nuolatinio smurto ir neištikimybės. G.Vilčinskui už žmonos sumušimą buvo net iškelta baudžiamoji byla.

„Jis net į skyrybų teismo posėdį atvyko su meiluže“, - neslėpė L. Vilčinskienė.

Galvojo, kad nušovė buvusį vyrą

Moteris apie Leipalingio įvykius sakosi sužinojusi iš pažįstamos skambučio.

„Paskambino iš karto, kai žiniasklaidoje pasirodė nuotraukos ir pranešimai apie įvykį. Sako, tavo Giedriaus mašina. Iš pradžių galvojau, kad tai jį ir peršovė, nes ilgą laiką to vaikino neatpažino“, - sakė L.Vilčinskienė.

Ji sako nesistebinti, kad taip atsitiko. Esą dar gyvenant šeimoje, ji perspėdavo vyrą liautis užsiimti nelegalia veikla, tačiau šis į tai nekreipė dėmesio.

„Mes gyvenome kiekvienas sau. Aš dirbau, išlaikiau namus. Kiek jis turėjo pinigų ir iš kur – niekada nepasakojo, o aš ir neklausiau. Aišku, ne maži vaikai esame, numaniau, kuo jis verčiasi, tačiau jis pykdavo, jei ką sakydavau“, - prisiminė gyvenimą su kontrabandininku moteris.

Anot jos, Giedrius jos tais pinigais nelepinęs ir dovanų nepirkęs: „Vieną kartą per vienuolika santuokos metų nupirko dovaną. Ir tai, tik tuomet, kai sumušė – kad atsiimčiau pareiškimą iš policijos“.

Apie tai, kad jos buvęs vyras yra paieškomas pareigūnų, L.Vilčinskienė sako neįtarusi: „Man buvo staigmena, kai jūs pasakėte, kad jį sulaikė. Aš vis dar galvojau, kad tik automobilis jo, kad jo paties ten nebuvo. Gaila man jo, kaip žmogaus – labai gaila, kad savo gyvenime šitaip pasirinko. Kad pasirinko tokį kelią ir tokią baigtį. Visa tai – per jauno žmogaus norą turėti pinigų, gyventi geriau nei kiti. Daug jaunų dabar tą renkasi. Net nežinau, ar juos smerkti. Gi, atrodo, ne senukus apvaginėja ar sodybas plėšia. Atrodo, kas čia tos cigaretės – pigiau nupirkai, brangiau pardavei. Tačiau toks kelias kartais gali atvesti ne tik į kalėjimą, bet ir į mirtį. Mirtį pačiame gyvenimo starte“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (528)