Kiekvienas parlamentaras turi teisę turėti 3 padėjėjus-sekretorius, kuris padeda politikui rengti įstatymus, atlikti parlamentinę kontrolę ir palaikyti ryšius su rinkėjais. Pagalbininkų gali būti ir daugiau, jei jie įdarbinami ne pilnu etatu.

Renkantis padėjėjus Seimo nariai turi laisvę – Seimo kanceliarijoje įdarbinti padėjėjai tampa valstybės tarnautojais. „Dėl šios priežasties politikų padėjėjais itin dažnai tampa į Seimą neišrinkti jų partijos bičiuliai ar politinei organizacijai nusipelnę asmenys, buvę kolegos, šeimos draugai. Kadencija po kadencijos kartojasi ir atvejai, kai Seimo nariai įdarbina vieni kitų šeimos narius, o kai kurių dabartinių parlamentarų komandose galima aptikti net dinastijų“, – rašo „Lietuvos žinios“.

„Tokius faktus vertinčiau kaip nepotizmo – tam tikros formos korupcijos – pasireiškimus, kai žmonės įdarbinami ne pagal kompetenciją, bet dėl giminystės, draugystės, partinių ryšių. Būna situacijų, kai teigiama, jog tie giminės ar artimieji yra labai kompetentingi, puikūs specialistai. Tačiau demokratinėse valstybėse galioja atitinkami įstatymai, draudžiantys įdarbinti giminaičius net tuo atveju, jeigu jų kompetencija labai aukšta“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Vytauto Didžiojo universiteto docentas Bernaras Ivanovas.

Kaip pavydzys straipsnyje pateikiamas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Gintautas Kindurys, kuris į pagalbą pasitelkė tris padėjėjus-sekretorius, viena kurių - jo partijos kolegos Vytauto Rastenio žmona, Švenčionių rajono tarybos narė Vida Rastenienė, kuriai dar 2013 metais buvo iškelta byla dėl neveiklumo.

Publikacijoje teigiama, kad administracijos direktorė kaltinta, kad, būdama atsakinga už vandentiekio infrastruktūros plėtrą, neužtikrino vykdyto projekto kontrolės. Pats politikas teigė problemos nematantis ir dėl padėjėjos esąs ramus: „Visi esame kieno nors vyrai ar žmonos. Man ji nei asmeninė draugė, nei giminaitė, tačiau nuosekliai dirbame kartu nuo pat rinkimų. Bent kol kas net nekyla abejonių, kad jos veikloje galėtų būti kas nors negražaus“, – aiškino G. Kindurys.

Taip pat straipsnyje minimi ir kiti Seimo atstovai, įdarbinę sutuoktinius, vaikus, draugus ar partijos bičiulius, kai kurie - įdarbino net šeimomis.